Мучи вас гастритис? Ево како се лечи ово желудачно обољење

06-02-2020 10:47:34 | | / mojenovosti.com |

Гастритис је стање које је једно од најчешћих здравствених проблема модерног човека. Уз убрзан темпо живљења, све више обавеза, јурњаву, храну “с ногу” и поремећени биоритам, највише трпи наш желудац. Поред свега тога, све мање се крећемо, а кретање је кључан процес у нормалном функционисању овог важног органа.

Гастритис, односно упала, иритација или оштећење слузокоже желуца је дијагноза са којом се суочава сваки други човек на планети. Обољење се може појавити изненада (акутни гастритис) или полако и постепено, током времена (хронични гастритис). У неким случајевима гастритис може довести до чира и повец́аног ризика од рака желуца.

Међутим, код вец́ине људи гастритис није озбиљан проблем и брзо се побољшава лечењем. Поред добре дијагностике, важно је и правилно лечење овог упорног “проблема”, а колико може да буде упоран најбоље знају они који се са њим и суочавају.

Како свој желудац не бисте оптерећивали великим бројем медикамената, имамо пар савета како можете природно лечити гастритис, али и како да будете сигурни да вас баш он мучи.

Дијагностика гастритиса или како да знам да ме баш то мучи?

Гастритис може бити узрокован иритацијом желуца због прекомерне употребе алкохола, хроничног поврац́ања, стреса или употребе одређених лекова као што су аспирин или други противупални лекови. Такође га може изазвати:

Хелицобацтер пилори (бактерија која живи у слузокожи желуца; без лечења, инфекција може довести до чира, а код неких људи и рака желуца);

рефлукс жучи (поврат жучи у желудац из жучног тракта ,који се повезује са јетром и жучним песком);

инфекције изазване бактеријама и вирусима.

Симптоми гастритиса варирају од особе до особе, а код многих људи нема никаквих симптома. Ако их има, најчешц́и симптоми укључују: мучнину или оно што називамо “нервозни желудац”, надимање стомака, бол у стомаку, поврац́ање, проблеме са пробавом, пецкање у стомаку између оброка или ноц́у, често штуцање, губитак апетита, поврац́ање крви, црну столицу.

Да би дијагностиковао гастритис, лекар ц́е прво установити вашу личну и породичну медицинску историју, обавити детаљну физичку процену и урадити било који од следећих тестова: гастроскопију, ултразвук, анализу крви, тест на хелико бактерију, тест столице и урина. За боље резултате и прецизнију дијагностику, може да вас прегледа и доктор квантне медицине.

Лечење гастритиса на природан начин

Поред тога што је најбоља превентива да једете мање, чешц́е оброке, да избегавате храну која може иритирати ваш желудац, али и алкохол, лекар ће вам преписати тачну терапију које је потребно да се придржавате неко време. Оно што вам неће рећи сваки лекар је да се можете придржавати и додатних, природних лекова за ублажавање или потпуно нестајање овог здравственог проблема:

Ублажите стрес. Стрес може изазвати појаву гастритиса, тако да је смањење нивоа стреса важан начин да се помогне у управљању овим стањем. Технике управљања стресом укључују: повремену масажу, медитацију, јогу, вежбе дисања;

Ђумбир. Ђумбир има антибактеријска и противупална својства која помажу у смањењу иритације унутрашњих стомачних органа. Ђумбир можете жвакати свеж претходно добро опран водом, или можете прокувати млеко и воду у односу 1: 5 са ​​ђумбиром и пити га као чај. Још једно брзо решење је да у шољицу топле воде узмете прстохват ђумбира у праху, хималајске соли и мало соде бикарбоне како бисте одмах осетили олакшање.

Сок од купуса. Купус је богат витамином У за који се зна да лечи чир на желуцу. Витамин У може да излечи желудачну слузокожу и да вам тако помогне да се ослободтеи гастритиса у року од неколико дана. Све што треба урадити је да купус нарежете на комаде и исцедите уз помоц́ соковника. Можете додати неколико шаргарепа и целер како би сок био још здравији и укуснији. Свако јутро попијте шољу овог сока и врло брзо приметићете позитивне промене.

Пробиотици и храна богата пробиотским културама. Пробиотици могу помоц́и побољшању пробаве и подстакнути рад црева. Пробиотски додаци уносе добре бактерије у пробавни тракт, што може помоц́и у заустављању ширења хелико бактерије. Пијте редовно јогурт и кефир, једите кисели купус и комбуху.

Наравно, ако и уз ове савете приметите да се ваши проблеми не отклањају и да болови постају јачи и хронични, обратите се лекару да појачате терапију или урадите додатна истраживања. Важно је знати да је гастритис решив здравствени проблем и стање са којим се, уз редовну контролу, може квалитетно живети.

Бонус савет: Ако морате да путујете пословно или приватно ван земље и нисте тако често у могућности да ваше стање држите под контролом, увек је препорука да урадите преводе ваших налаза и докумената како бисте могли да добијете одговарајућу терапију где год да се налазите.