GOOGLE PRATI SVE!

19-10-2019 08:48:24 | | / mojenovosti.com |


Nedavno pokrenuta istraga Kongresa SAD o monopolskom ponašaju velikih kompanija iz Silicijumske doline, otkrila je i neke vrlo zanimljive podatke, koji nisu bili poznati široj javnosti, pa čak ni mnogim stručnjacima.
Šef kompanije Gugl, Sundar Pičai, svedočio je pred Komisijom kongresa, i tom prilikom potvrdio da Gugl zna više o vama - i od vas samih. Na nekoliko ponovljenih pitanja kongresmena, Pičai je potvrdio da "u pojedinim slučajevima, Gugl prikuplja i IMEI broj uređaja, podatke o WiFi mreži, kao i povezanim Bluetooth uređajima". IMEI je jedinstveni broj koji se generiše kada se SIM kartica stavi u uređaj, svojevrsni "JMBG uređaja". Takođe, Gugl može da prati tzv. "wireless beacon protocol" - na koje bežične mreže ste povezani, i dalje, na koje druge mreže se one spajaju.
Ne treba biti IT ekspert pa znati da se na ovaj način lako može precizno utvrditi lokacija korisnika, a nije ni sasvim jasno kako se ovi podaci čuvaju, kako se koriste, i ko im sve ima pristup.
Podsetimo, Evropska unija je nedavno kaznila Epl, Gugl i Fejsbuk astronomskim kaznama od više milijardi dolara, zbog konstantnog kršenja prava privatnosti korisnika, monopolskog ponašanja na tržištu i izbegavanja poreza.
Ivan Trajković