Налазите се на страници > Почетна > Политика > Nova politička realnost na Kosovu

Nova politička realnost na Kosovu

07-10-2019 08:45:15 | | / mojenovosti.com |


Juče održani izbori na Kosovu i Metohiji doneli su i novu političku realnost. Dosadašnji funkcioneri i stranke su doživeli potpuni debakl, a opozicija na velika vrata ušla u "mejnstrim" politiku. Zadovoljna je i Srpska lista, kao i zvanični Beograd - svih deset poslaničkih mandata osvojila je upravo Srpska lista.
Zadovoljstvo ne kriju ni u Srpskoj naprednoj stranci. Predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić izjavio je odmah posle proglašenja rezultata "da mu je ovo najdraža pobeda do sada".I poslanica SNS u Skupštini Srbije Studenka Kovačević kaže da je ovo "najubedljivija pobeda Srpske liste do sada, te da su se Srbi na KIM ujedinili kada je to bilo najvažnije, čime su pokazali svima kakve rezultate moze dati srpsko jedinstvo."
Izvršni direktor Centra za međunarodnu javnu politiku Mišel Zubenica kaže da su "građani na Kosovu kaznili stranku Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija zbog teške materijalne situacije, standarda, korupcije, kriminala i nepotizma, pa je pobedila opoziciona stranka Samoopredeljenje, koja do sada nije bila deo sistema."
Iako su mnogi mediji i analitičari očekivali "vruću Kosovsku jesen", ispostavilo se da posredi bio pravi politički "cunami". Takođe, Srpska lista je pokazala da je 'de facto' glavni politički faktor na Severu, kao i da se Beograd i dalje veoma pita kada su prilike na KiM u pitanju. I većina stranih novinara i analitičara očekuje ukidanje taksi na Srpsku robu, te intenziviranje pregovora, i smatraju da zvanični Beograd sada ima nekoliko aduta za povoljno rešenje.
M.H.