Новак је троструки шампион УС Опена и трећи тенисер света!

10-09-2018 06:36:59 | | novakdjokovic.com / фотографије: AP/ mojenovosti.com |

Поново је онај стари – незаустављив!
У великом финалу УС Опена Новак је после сјајне борбе надиграо трећег носиоца, Аргентинца Хуана Мартина дел Потра резултатом 6:3, 7:6 (7:4), 6:3 и дошао до треће титуле на Отвореном првенству САД, чиме се изједначио са Рафаелом Надалом, Иваном Лендлом и Фредом Перијем.
Тријумфом на УС Опену Новак је повећао број освојених Грен слем титула на 14, што је пошло за руком само Питу Сампрасу (14), Роџеру Федереру (20) и Рафаелу Надалу (17).
Освајањем 71. трофеја у каријери, а трећег у 2018. години (после Вимблдона и Синсинатија), Новак се приближио на свега два позиције од повратка на трон АТП листе. У понедељак, 10. септембра Новак ће се наћи на трећем месту светске ранг листе са 6.445 поена, што је 455 мање од другопласираног Федерера и 2.315 мање од Надала који је на челу.
Само једна брејк лопта виђена је током уводног сета. Новак је успео да је претвори у брејк у осмом гему, поведе са 5:3 и након свог сервис гема стекне иницијално вођство.
Драматични други сет трајао је чак 95 минута. Најпре је Новак направио брејк и повео са 2:1, да би се Делпо у шестом вратио и изједначио на 3:3. Маратонски осми гем је после 20 минута, 22 одиграна поена и три спашене брејк лопте припао Новаку за ново изједначење, 4:4. После прва три поена у тај-брејку Аргентинац је имао један мини брејк вишка. Новак је у наставку пустио руку, неутралисао снажне форхенде противника, преузео иницијативу и стигао до предности од 2:0.
Феноменалним ритернима у четвртом гему трећег сета Новак је одузео сервис гем дел Потру и повео са 3:1. Ову предност је олако испустио већ у следећем и вратио аргентинског тенисера у живот – 3:3. У претпоследњем гему Новак је новим брејком задао дел Потру завршни ударац и дошао до новог великог успеха.
Финални дуел на Артур Еш стадиону је трајао три сата и 16 минута.
Статистика: ас поени (1-6), двоструке сервис грешке (2-1), директни поени (32-31), неизнуђене грешке (38-47), број освојених поена (110-96).
За нешто мање од две недеље Новак ће учествовати на тродневном Лејвер купу у Чикагу (21. – 23. септембар) као представник тима Европе.
Новаку ће се у тиму Европе придружити Роџер Федерер, Александар Зверев, Григор Димитров, Давид Гофан и Кајл Едмунд.
У тиму остатка света су Хуан Мартин дел Потро, Диего Шварцман, Џон Изнер, Џек Сок, Кевин Андерсон и Ник Кириос.