Турци потврдили: Градимо аеродром и голф терене у Кнежеву

12-01-2018 11:38:18 | | АТВ/ mojenovosti.com |

Истина је, улажемо милијарде на Влашићу, потврдила је за АТВ др Ебру Гуерсан предсједник “Херитеџ Турка”, конзорцијума из Турске која у изградњу Еко зоне Корићани-Влашић планира да уложи вртоглавих 4,2 милијарде евра.

У мејлу пише да је тренутно на сјеверу Африке гдје потпусује још један инвестициони уговор, након чега има лет за Мали. Уз фотографије из Судана докторица Гуерсан шаље и гаранције о скором доласку у Босну и Херцеговину, чиме је и поврдила ранија писања медија о намјери да граде аеродром и голф терене на Влашићу.

“Крајем јануара лично долазим у Босну и Херцеговину да започнем финалне разговоре са локалним партнерима/власницима пројекта да завршимо и причу око главног уговора. Након тога, мој тим заједно са извођачима радова почеће са грађењем на самој локацији”, наводи у мејлу.
Уз фотографију оригиналног тима из Анкаре али и оног задуженог за Балкан, послали су и презентацију са досадашњим улагањима.
Да Турци долазе до краја мјесеца, потврдио је и генерални менаџер пројекта. Подсјећа да су у футуристички пројекат укључене Владе Федерације и Српске, али и општине Кнежево и Травник.
“Ми сад већ можемо пројектовати приход, на бази тих подлога смо у ствари и направили пројекат”, каже Зоран Вујиновић, генерални менаџер пројекта Еко зона Корићани.
На питање колики би био годишњи приход, одговара:
”Немојте сад то. Велики је. Значи, велики је”.
У студији изводљивости пише процјена од готово двије милијарде евра на годишњем нивоу. У то се рачунају приходи клиничког центра, студентског и пензионерског града али “Града краљева” који ће комплетно бити зграђен у камену. У ресору туризма хвале пројекат. Пошто Турци предлажу изградњу клиничког центра, саобраћајница и аеродрома очекују мишљења осталих ресора како би припремили информацију за Владу. И они су потврдили састанак са Турцима.
“Након тога ћемо ми, свакако, одредити фазе, динамику, обавезе – ако говоримо, ипак, о садржајима који се тичу и преласка двије ентитетске линије – да подразумијева, свакако, и један шири политички консензус у погледу, не само настајања овог пројекта, него и будуће експлоатације, промоције и тог неког визуелног и практичног идентитета који би се створио кроз овај, помало нестварни, али и врло и можда реалан, ако говоримо о кредибилности партнера који су се понудили, кроз овај пројекат”, појашњава Александар Ђурић, савјетник министра трговине и туризма у Влади РС.
У документацији коју су АТВ-у доставили инвеститори пише да је у питању турско-кинески конзорцијум. Сарађују са кинеским банкама и неколико турских грађевинских фирми. Између осталог, изградили су аеродроме у Истанбулу и Приштини, а тренутно граде туристички комплекс у Азербејџану. Онај на Влашићу планирају да изграде за 10 година.