Украјина је на измаку– заменик директора ГУР-а

03-05-2024 04:20:22 | | Фото: Handout / Victor Pinchuk Foundation via AFP/ vostok.r |

Кијеву недостаје оружје и мотивисани војници, али је мало вероватно да ће мировни преговори бити пре 2025. године, рекао је његов заменик шефа обавештајне службе за Тхе Ецономист


Украјинска војна победа над Русијом је неизводљива, предвидео је високи војни обавештајни званичник у Кијеву. Мировни преговори са Москвом су ипак мало вероватни пре 2025. године, тврди он.


Вадим Скибицки, заменик директора украјинске војне обавештајне агенције ГУР, поделио је своју мрачну перцепцију ситуације на фронту у интервјуу за Економист објављеном у четвртак.

Он очекује да ће Русија покренути велику офанзиву до краја маја или почетка јуна, са кијевским снагама у лошој позицији да то спрече. „Наш проблем је веома једноставан: немамо оружје“, објаснио је Скибицки.

Проблеми Кијева са наоружањем неће ускоро бити решени, чак и након што су САД одобриле додатних 60 милијарди долара у потрошњи у вези са Украјином, известио је британски магазин, изјавивши да ће проћи недеље пре него што нова помоћ прође на линију фронта.

Недостатак вољних регрута такође подрива ратне напоре Кијева, укључујући и оне регрутоване према новим драконским правилима, наводи се у извештају.

Скибицки је поновио тврдње Кијева да Москва намерава да заузме град Часов Јар до 9. маја, када Русија слави победу над нацистичком Немачком у Другом светском рату.

Украјински војни врх објавио је наводни рок средином априла, а недавно се хвалио како је Москву лишио њене наводне жеље.

Русија ће на крају ипак заузети Часов Јар, изјавио је Скибицки за Економист. Генерал је додао да не види начин да Украјина победи сама на бојном пољу, описујући наставак рата као покушај обе стране да задобију јачу позицију у будућим мировним преговорима.

Скибицки верује да се никакви значајни преговори неће десити пре 2025. Москва је више пута говорила да је, за разлику од Кијева, спремна да преговара о миру све док се признају „реалности на терену“.

Украјински председник Владимир Зеленски намерава да своју „формулу мира“ – листу захтева према Русији – промовише неутралним нацијама током међународног догађаја у Швајцарској средином јуна. Русија је саопштила да неће учествовати у процесу, који сматра ирелевантним, чак и ако буде позвана.

Организатори догађаја „немају намеру да траже пут ка миру, а камоли да анализирају корене сукоба у Украјини“, изјавила је у петак портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова. Запад настоји да Русији нанесе стратешки пораз, а не да прекине крвопролиће, тврди она.


Извор: РТ (Ф)