РТ: Запад мора да гради односе са Русијом од нуле – Кремљ

26-04-2024 11:29:32 | | © Sputnik / Evgeny Biyatov/ vostok.rs |

Москви је доста непријатељског става Европе, изјавио је Дмитриј Песков

Контакти између Русије и Европе никада неће бити исти чак ни након што се текући сукоб између Москве и Кијева оконча, изјавио је у петак новинарима портпарол Кремља Дмитриј Песков. Русија је видела довољно непријатељског третмана Запада и не жели да се држи старог модела односа, додао је он.


„Русија никоме не прети у Европи и очекује да јој нико у Европи не прети“, изјавио је Песков. То, међутим, не значи да ће Запад моћи да настави „као и обично” са Москвом, упозорио је он.

Европске нације ће и даље имати Русију за свог суседа након сукоба и биће обавезне да одржавају одређене односе са њом, рекао је портпарол Кремља. „Неће бити односа као пре. Нико то неће хтети“, навео је он и додао да ће се Москва свакако противити враћању на старе праксе.

„Имали смо много искуства у томе како се Европљани опходе према нама“, објаснио је званичник.Увек ћемо узети у обзир ово искуство.Према Пескову, сви будући односи би се тако заснивали на неким „новим основама“.

Речи портпарола Кремља поновиле су раније изјаве највиших руских званичника, укључујући председника Владимира Путина и министра спољних послова Сергеја Лаврова. У јануару је највиши државни дипломата изјавио да је сукоб у Украјини јасно показао да Москва не може да верује Западу.

„Да је било илузија које су остале из 1990-их, да ће Запад раширити руке да нас пригрли и да ће нас демократија све ујединити, оне су потпуно разбијене“, изјавио је тада министар и додао да је једино што су Вашингтон и његови савезници желели је да „живе на рачун других“.

Крајем прошле године Владимир Путин је признао да је био „наиван“ на почетку своје политичке каријере, упркос томе што је служио у совјетском КГБ-у. Он је рекао да верује да нема фундаменталног разлога да се Запад и Москва сукобе након распада Совјетског Савеза.

Председник је тада изјавио да је на крају схватио да Запад жели да разбије Русију на неколико ентитета који би имали мање могућности да заштите своје националне интересе.

Раније овог месеца, Москва је такође окривила Вашингтон за тренутну кризу у односима између Русије и западних земаља. Текући сукоб је био искључиви избор самог Запада, рекао је тада руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов. Није Москва „померила своју ратну машину до граница НАТО-а“ и предводила економске и личне санкције без преседана, рекао је дипломата, додајући да Америка једноставно одбија да схвати да Москва никада неће одустати од својих националних интереса.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: RT (ж)