РТ: Трамп планира да санкционише земље због одбијања да користе долар – Блумберг

26-04-2024 11:29:16 | | © Mark Peterson-Pool / Getty Images/ vostok.rs |

Саветници бившег америчког председника разматрају казне за нације које желе да тргују националним валутама, пренео је лист

Економски сарадници бившег америчког председника Доналда Трампа траже опције да зауставе земље да одступе од америчког долара јер се суочава са растућим изазовом тржишта у развоју, укључујући земље БРИКС-а, известио је у петак Блумберг.


Претпостављени републикански кандидат за новембарске председничке изборе и његов тим разговарају о казнама против савезника и противника који настоје да преусмере своју трговину са долара на друге валуте. Опције би могле укључивати контролу извоза, накнаде за манипулацију валутом и царине, наводи агенција, позивајући се на људе који су упознати са тим.

Глобални тренд коришћења националних валута у трговини уместо долара добио је значајан замах након што је Русија била одсечена од западног финансијског система и замрзнуте њене девизне резерве 2022. године, као део санкција у вези са Украјином.

Нацрт закона са одредбама које овлашћују САД да конфискују замрзнуту руску имовину, који је Бајден потписао у среду, могао би додатно да подстакне дедоларизацију, упозорили су финансијски стручњаци. Такозвани РЕПО закон, који је укључен у пакет војне помоћи Кијеву вредан 61 милијарду долара, овластио је америчког председника да заплени руску државну имовину која се налази у америчким банкама.

Како цитира Блумберг, Трамп је у четвртак упозорио да са америчким председником Џоом Бајденом „ћете изгубити долар као стандард. То ће бити као да изгубимо највећи рат који смо икада изгубили.

Према новинској агенцији, Трампови економски саветници и његов тим за кампању посебно су разматрали обуздавање напора земаља БРИКС-а за дедоларизацију.

Група – која се недавно проширила и сада обухвата Бразил, Русију, Индију, Кину, Јужну Африку, Етиопију, Иран, Египат – појачава употребу националних валута у међусобној трговини. Чак је наговестила могућност увођења нове јединствене валуте у наредним годинама.

Трамп је више пута рекао да жели да долар остане светска резервна валута.

„Мрзим када земље престану да користе долар“, изјавио је Трамп за Си-Ен-Би-Си у марту. „Не бих дозволио да земље одустану од долара, јер када изгубимо тај стандард, то ће бити као да изгубимо револуционарни рат“, изјавио је он, додајући да би то био „удар“ за САД.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: RT (ж)