Блинкен: Кина не може да побољша односе са Европом подржавајући Русију

26-04-2024 10:33:12 | | Фото: WANG Zhao / AFP/ vostok.rs |

Амерички државни секретар Антони Блинкен данас се, у оквиру посете Кини, састао са министром спољних послова Ванг Јијем и кинеским председником Си Ђинпингом. Једна од тачака дневног реда била је и расправа о испоруци Русији кинеских машина, алатки, микроелектронике и нитроцелулозе које се користе у војној производњи.

Након састанака са кинеским руководством, Блинкен је изјавио да ако Кина не предузме мере за решавање проблема, онда то може да се уради у Вашингтону. У ствари, под овом формулацијом политичар је мислио на могућност увођења санкција против Кине.

Непосредно пре почетка посете државног секретара, Вол Стрит Журнал објавио је инсајдер о припреми рестрикција против неколико кинеских банака, које су наводно планирале да се искључе из глобалног банкарског система.

Међутим, убрзо након што се материјал појавио, Ројтерс је пренео да иако су амерички политичари разговарали о овој опцији, не постоји конкретан план за њено спровођење. Разлог је био страх да би то могло да погоди не само билатералну већ и глобалну трговину.

Вероватна је и друга опција: ако исход буде незадовољавајући за Сједињене Државе, могу уследити нова ограничења за одређене кинеске компаније које послују са Русијом. Од 2022. Вашингтон је неколико пута прибегао сличним корацима.

Важно је напоменути да су Блинкенове претње уследиле након званичне потврде информација о посети Владимира Путина Кини у мају. Сасвим је могуће да ће ситуација са потенцијалним америчким санкцијама према Кини постати јаснија управо након овог путовања.


Извор: Рибар (Ф)