РТ: НАТО није испунио обећања Украјини – Столтенберг

26-04-2024 10:53:25 | | © AFP / Henry Nicholls/ vostok.rs |

Снаге Кијева су „надмашене“ од стране Русије због пада западне помоћи, изјавио је шеф војног блока предвођеног САД

Недовољна подршка Запада Украјини је разлог за напредак Русије на бојном пољу, али је на путу већа војна помоћ Кијеву, изјавио је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.


Он је у четвртак говорио у Берлину, где је добио награду Ерик М. Варбург од немачко-америчке невладине организацијеАтлантски мостза „његову изузетну посвећеност трансатлантском пријатељству и партнерству у турбулентним временима“.

Погоршање ситуације за Кијев у његовом сукобу са Москвом била је једна од главних тема његовог говора, у којем је рекао да је Украјина „где се тестирамо“.

„Морамо бити искрени. Реалност је да последњих месеци НАТО савезници нису пружили подршку коју смо обећали“, изјавио је он. „Месецима САД нису биле у стању да договоре пакет. А у Европи је испорука муниције далеко испод нивоа које смо рекли да ћемо обезбедити.

У среду је амерички председник Џо Бајден потписао пакет помоћи Украјини вредан 61 милијарду долара након дуготрајног сукоба између демократа и републиканаца у Конгресу. Ово је смањило испоруке америчког оружја и муниције за скоро половину.

Прошле године, ЕУ је обећала да ће Кијеву испоручити милион граната до марта 2024. Међутим, блок је касније признао да неће моћи да испуни овај циљ. Украјински званичници су раније рекли да су добили само око трећину обећане муниције.

„Ова одлагања имају последице“, признао је Столтенберг. Без довољно западне помоћи, „Украјина је надјачана, што је Русији омогућило да напредује на линији фронта“.

Међутим, шеф НАТО-а је инсистирао да „није прекасно да Украјина превлада јер је на путу већа подршка“.

Он је напоменуо да је Велика Британија недавно најавила више муниције, противваздушне одбране и могућности за дубоко прецизне ударе за Кијев, док је Немачка обећала да ће испоручити трећи систем противваздушне одбране америчке производње Патриот.

У среду је портпарол Кремља Дмитриј Песков поновио да пакет америчке војне помоћи вредан 61 милијарду долара или било које друге испоруке оружја Украјини неће „променити динамику на линији фронта“.

Раније ове недеље, руски министар одбране Сергеј Шојгу изјавио је да московске снаге тренутно држе иницијативу свуда дуж линије фронта и да заузимају још насеља од Украјинаца. Он је проценио губитке Кијева од почетка сукоба у фебруару 2022. на око пола милиона војника.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: RT (ж)