РТ: САД су створиле сукоб у Украјини – Шојгу

26-04-2024 10:05:12 | | rt.com/ vostok.rs |

Вашингтон шири глобални хаос у своју корист, тврди руски министар одбране

САД стоје иза сукоба у Украјини и намерно покушавају да продуже борбе, изјавио је у петак руски министар одбране Сергеј Шојгу. Он је то говорио током састанка са својим колегама из Шангајске организације за сарадњу (ШОС), политичке, економске и одбрамбене организације са девет јаких снага.


Шојгу је идентификовао Вашингтон као главни извор глобалне нестабилности, наводећи своје податке о војним интервенцијама у Авганистану, Ираку, Либији и Сирији. САД такође користе финансијске и дипломатске алате да нанесу штету својим противницима и подстакну хаос у различитим деловима света, тврди он.

„САД су прво створиле, а сада намерно продужавају сукоб у Украјини“, навео је министар. „Док сигнализира наводну намеру за деескалацију, Запад наставља да напумпава Кијев оружјем.

Украјина, међутим, не може правилно да управља донацијама, што повећава ризик да би средства могла да оду терористичким групама, упозорио је Шојгу. Он је такође указао на директно учешће НАТО-а у актуелном сукобу у Украјини.

„Они обезбеђују обавештајне податке у реалном времену, обучавају украјинске трупе, распоређују западне војне стручњаке и плаћенике на бојном пољу“, изјавио је Шојгу.

САД и њихови савезници тврде да је Русија покренула „ничим изазван“ напад на Украјину у фебруару 2022. године и од тада су Кијеву послали оружје у вредности од десетине милијарди долара.

Шојгу је оптужио САД за двоструке стандарде у погледу права нације на самоодбрану. Он је навео то што је Вашингтон блокирао резолуцију Савета безбедности УН којом би се Израел осудио због напада на ирански конзулат у Дамаску почетком априла. Евентуални узвратни напад Техерана био је резултат опструкционизма САД, рекао је руски министар, говорећи о најновијој чланици ШОС-а.

Иран се придружио ШОС-у прошле године, чиме је укупно чланство групе, која такође укључује Индију и Кину и чини око 20% глобалног БДП-а, довело до девет земаља.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: RT (ж)