РТ: Русија мора да се плаши НАТО-а – Пољска

26-04-2024 10:00:47 | | © Dursun Aydemir / Anadolu via Getty Images/ vostok.rs |

Москва би изгубила у рату са Западом, тврди пољски министар спољних послова Радослав Сикорски

Русија треба да се плаши сукоба са НАТО-ом јер би се такав рат завршио „неизбежним поразом“ Москве, изјавио је пољски министар спољних послова Радослав Сикорски у парламенту своје земље у четвртак. Војни блок који предводе САД има неколико пута више војника и ресурса од Москве, тврди он.


Коментари Сикорског долазе након што су бројни европски лидери упозорили да би Русија могла напасти државу чланицу ЕУ ако јој буде дозвољено да порази Украјину на бојном пољу.

„Не треба ми, Запад, да се плашимо сукоба са Путином, већ обрнуто“, инсистирао је он, додајући да „вреди подсетити [људе] на то“ да би се показало да напад Русије на било коју чланицу НАТО-а би завршио поразом Москве.

Једина Путинова нада је наш недостатак одлучности“, изјавио је он.

Министар је додао да војни блок предвођен САД остаје „одбрамбени пакт“, али се ипак похвалио да има три пута више војног особља, три пута више ваздушних ресурса и четири пута више бродова од Русије.

Пољски премијер Доналд Туск раније је такође упозорио да се Европа налази у „предратној ери“, док је председник Анџеј Дуда изразио спремност земље да угости америчко нуклеарно оружје у оквиру НАТО-овог програма размене нуклеарног оружја. Тај потез би ставио нуклеарни арсенал блока на границу Белорусије – кључног руског савезника.

Москва је одговорила наводећи да ће њена војска предузетисве неопходне контрамереда осигура своју безбедност ако америчко нуклеарно оружје буде распоређено у Пољској. Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова такође је критиковала изјаве Варшаве као „провокацију“ и покушај да се „приљуби“ Вашингтону својом „дубоко непријатељском политиком према Русији“.

Руски председник Владимир Путин је у више наврата изјавио да Москва не планира да нападне било какве америчке „сателите“ у источној Европи и инсистира да су тврдње о потенцијалној руској инвазији само владина пропаганда која има за циљ да уплаши грађане „да извуку додатне трошкове од људи, да направе да они носе овај терет [финансирања Украјине] на својим плећима“.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: RT (ж)