Представнички дом америчког Конгреса усвојио је закон о војној помоћи Украјини

20-04-2024 09:48:25 | | Фото: Chip Somodevilla / Getty Images/ vostok.rs |

У наредном потезу, предлог закона ће бити поднет Сенату


Предлози закона о војној помоћи Украјини, Израелу и Тајвану, о одузимању замрзнутих руских суверених средстава како би их дали Кијеву и о додатним санкцијама против Кине прошли су Представнички дом америчког Конгреса.


Завршном гласању у суботу - пошто посланици ретко сазивају састанке викендом - претходила је кратка расправа о овим законима, који су, заправо, састављени у један пакет. Председник Представничког дома, републиканац Мајк Џонсон изнео је предлог да се овај облик додатног финансирања војних потреба Украјине, Израела и Тајвана озваничи из федералног буџета САД. Он је 17. априла представио рачуне из пакета који су показивали да ће помоћ Кијеву бити у виду кредита. Амерички председник Џо Бајден, демократа, који се у почетку противио да захтев његове администрације за војну помоћ Украјини, Израелу и Тајвану буде у три закона, касније је подржао Џонсонову иницијативу.

У наредном потезу, предлог закона ће бити предат Сенату, где већину места, за разлику од Представничког дома, имају демократе. Демократе у горњем дому Конгреса већ су наговестиле своју спремност да обезбеде брзо одобрење пакета. Тада ће га Бајден потписати као закон.


Извор: ТАСС (Ф)