РТ: Председник Представничког дома САД открио детаље новог плана за Украјину

17-04-2024 10:20:12 | | © Getty Images / rarrarorro/ vostok.rs |

Законодавци ће ове суботе гласати о закону о помоћи, тврди Мајк Џонсон

Председавајући Представничког дома америчког Конгреса Мајк Џонсон саопштио је у среду да се држи свог плана да упути низ закона о страној помоћи, укључујући и оне за финансирање Украјине и Израела, на гласање. Џонсон је изјавио да ће о томе гласати у суботу увече.


Џонсон, републиканац из Луизијане, суочава се са све већим притиском да реагује на дуго одлагани захтев председника Џоа Бајдена за милијарде долара безбедносне помоћи. Прошло је више од два месеца откако је Сенат усвојио пакет помоћи од 95 милијарди долара, који укључује 14 милијарди долара за Израел и 60 милијарди долара за Украјину.

Упркос противљењу конзервативаца око помагања Украјини, Џонсон је раније ове недеље изјавио да ће се залагати за то да се пакет изнесе у Представничком дому, а затим одржати одвојенa гласањa о предложеној помоћи Украјини, Израелу и Тајвану, као и неколико других предлога који се тичу међународне политике, према републиканским посланицима.

„Након значајних повратних информација и дискусије чланова, Комисија ће ускоро данас објавити текст три закона који ће финансирати америчке интересе националне безбедности и савезнике у Израелу, Индо-Пацифику и Украјини, укључујући структуру зајма за помоћ и побољшана стратегија и одговорности“, написао је Џонсон у среду.

Он је додао да ће они бити изнети заједно са четвртим предлогом закона који укључује РЕПО закон за Украјину, ТикТок закон, санкције и друге мере „како би се суочили са Русијом, Кином и Ираном“.

„Објављивањем текстова ових закона чим буду завршени, обезбедићемо време за снажан процес измена и допуна. Очекујемо да ће гласање о коначном усвајању ових закона бити у суботу увече“, написао је Џонсон.

Недавно је наговестио да би подржао слање више новца Кијеву ако би то био зајам, а не грант. Ове недеље на њега је извршен додатни притисак након иранског узвратног удара на Израел, за који западни Јерусалим тврди да је прекинут уз помоћ САД.

У међувремену, умерена републиканска представница из Њујорка Никол Малиотакис позвала је у среду да се председник „врати код Бајдена и [њујоршког сенатора Чака] Шумера и каже им да му је потребна мера безбедности границе да би прошла страна помоћ“.

Током овонедељног састанка Републиканске партије, говорник је наводно упозорио тврдокорне противнике помоћи Украјини да би алтернатива његовом плану била да демократе изнуде гласање о предлогу закона у Сенату кроз процедуралне маневре. Представник Томас Маси из Кентакија наводно је позвао Џонсона да поднесе оставку.

Претходног председника Представничког дома, калифорнијског Кевина Макартија, његове колеге републиканци су избацили са те позиције због наводних закулисних послова са демократама о Украјини.

Заговорници усмеравања више новца у Кијев„врбују“скептичније америчке бираче, наводећи да ће већина средстава бити потрошена код куће за јачање одбрамбене производње.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: RT (ж)