Хрватска полиција пресрела возило Ђорђа Милићевића, забрањен му улазак у Јасеновац

14-04-2024 10:44:38 | | Фото: РТС/ vostok.rs |

Министру у Влади Србије задуженом за односе са дијаспором Ђорђу Милићевићу данас је забрањено да запали свећу и положи цвеће на споменик жртвама усташког логора Јасеновац. Рекли су ми да не могу у Јасеновац \"тек тако\" јер сам штићено лице, изјавио Милићевић и додаје да није приметио да је штићено лице док је био у Пакленици. Упутићемо најоштрији протест Хрватској, изјавио је први потпредседник Владе Ивица Дачић.


Министар Ђорђе Милићевић боравио је у радној посети Србима у околини Новске, на њихов позив. Након завршених састанака са представницима Срба из локалног културно-уметничког друштва и сеоских месних заједница, са сарадницима се упутио ка спомен-парку у Јасеновцу, како би одао пошту Србима убијеним у злогласном логору НДХ, саопштио је кабинет министра.

Међутим, како се додаје, на самом улазу у спомен-комплекс, комби у којем се налазио министар зауставили су хрватски полицајци који су возило окружили са три своја аутомобила.

Полицијски службеник, који се није представио, наредио је да комби са министром и његовим сарадницима одмах напусти Јасеновац.

\'\'Окрените возило и одмах се упутите ка граничном прелазу Бајаково, без задржавања на територији Републике Хрватске\'\', нагласио је полицајац, наводи се у саопштењу.

На питање министра \'\'зашто му није дозвољено да као грађанин и као Србин посети Јасеновац и запали свећу жртвама усташа\'\', полицајац је, како се наводи, одговорио да "има наређење с врха“.

"На питање ко је тачно дао то наређење, полицајац је одговорио да не зна да ли је одлука МУП-а или Министарства спољних послова, као и да он само слуша наређења - а наређење је јасно: \'Србски министар не сме ући у Јасеновац\'".

"Министар Милићевић је потом изашао из комбија и тражио да само направи фотографију спомен комплекса, на шта га је опколило неколико полицајаца и поновило захтев да уз њихову пратњу одмах крене пут граничног прелаза са Србијом", додаје кабинет.


Милићевић: Нисам приметио да сам штићено лице док сам био у Пакленици

Министар Ђорђе Милићевић је за Радио Београд рекао да су му полицајци рекли да је разлог због којег мора да заврши посету то што је он штићено лице, које “не може тек тако да посети Јасеновац“.

“Ја сам при томе рекао да сам се осећао потпуно безбедно и да ви нисте ту, али ја сам дошао да се поклоним жртвама свог народа. И да ли ми дозвољавате бар да изађем, да погледам, споменик, нису ми чак ни то дозволили“, рекао је Милићевић.

Наводи да ниједног тренутка током боравка у месној заједници Пакленица није приметио од стране полицијских органа да је штићено лице.

“Ја нисам ниједног тренутка приметио од стране полицијских органа да сам штићено лице, јер није било ниједног полицијског аутомобила. Када сам дошао пред Јасеновац, било је много полицијских аутомобила“, наводи Милићевић.


Извор:
РТС