Израел ће координирати одговор на ирански напад са савезницима - Њујорк Тајмс

14-04-2024 04:09:34 | | Фото: AP Photo/Ariel Schalit/ vostok.rs |

Техеран је упозорио западни Јерусалим на одмазду, обећавајући \"много опсежније\" одбијање


Израел намерава да координише свој одговор на недавни масивни ирански ракетни напад са својим савезницима, известио је у недељу Њујорк тајмс, позивајући се на изворе.


Међутим, неименовани израелски званичник није потврдио када ће и са ким Израел одржати те консултације.

Истовремено, израелски премијер Бењамин Нетањаху је већ разговарао телефоном са америчким председником Џоом Бајденом. Према Белој кући, амерички лидер је поново потврдио „америчку посвећеност безбедности Израела“ и поздравио „изванредан капацитет земље да се брани и победи чак и нападе без преседана“.

Бајден је такође изјавио да ће разговарати са лидерима Г7 "како би координирали уједињени дипломатски одговор на дрски напад Ирана", додајући да ће САД остати у блиском контакту са израелским лидерима. Неколико западних земаља оштро је осудило ударе Техерана.

У исто време, Акиос је известио да су амерички званичници изјавили да је Бајден рекао Нетањахуу да Вашингтон неће подржати израелски одговороко за око из забринутости да би то могло да изазове свеопшти регионални рат. Тајмс оф Израел је објавио да западни Јерусалим тек треба да одлучи како и да ли треба да одговори на напад.

У међувремену, Иран је најавио завршетак операције, саопштивши да је она замишљена као "казна" за израелски напад на ирански конзулат у Дамаску раније овог месеца, у којем је убијено неколико високих иранских војних официра.

Међутим, Иран је упозорио Израел да ће све узвратне мере бити дочекане "много опсежнијим" нападом.

У нападу током викенда коришћено је више од 300 иранских пројектила и дронова, према израелским званичницима, који тврде да је 99 одсто пројектила пресретнуто. Истовремено, Иран је оценио напад чак успешнијим него што се очекивало, тврдећи да је уништио два израелска објекта.


Извор: РТ (Ф)