\'Казна\' за Израел комплетирана – Техеран

14-04-2024 02:23:38 | | Фото: Global Look Press / Iranian Army Office/ vostok.rs |

Ирански врховни војни командант обећао је \"опширнији\" одговор у случају будућих напада Израела


Иран нема намеру да настави своју војну операцију против Израела, која је укључивала масивне ударе беспилотних летелица и ракета током викенда, изјавио је начелник штаба Оружаних снага генерал-мајор Мохамед Багери.


Техеран је у суботу увече покренуо „опсежну“ бараж на јеврејску државу, за коју су Израелске одбрамбене снаге (ИОС) процењивале да је укључивала више од 300 пројектила и дронова камиказа. Напад је уследио као освета за, како Иран тврди, израелски ваздушни напад на конзулат Техерана у Дамаску, у Сирији, раније овог месеца, у којем је убијено неколико високих иранских војних официра.

Говорећи након напада у недељу, Багери је објаснио да је разлог за напад „ционистички режим прешао црвену линију” на начин који се не може толерисати.

Акције Израела, наставио је генерал, нису могле остати без одговора. „Врховни вођа је такође изјавио да ову казну треба извршити и, хвала Богу, ова операција је изведена уз напоре Корпуса исламске револуционарне гарде и уз помоћ других оружаних снага.

„Ову операцију видимо као потпуни резултат, а ова операција је по нашем мишљењу завршена и немамо намеру да наставимо са операцијом“, изјавио је Багери, упозоравајући Израел да ће, уколико предузме било какву даљу акцију против Ирана, „следећа операција бити много опширнија.”

Начелник Генералштаба је додао да је иранска војска гађала "велики информативни центар" који је пружао информације Израелу и ваздухопловној бази Неватим, за коју тврди да је угостила ловце Ф-35 које су дизајнирали САД укључени у напад на конзулат у Дамаску.

Док су обе ове базе уништене, Техеран није напао насељене центре, тврди генерал. Израел је, међутим, раније саопштио да је оборено 99 одсто иранских дронова и пројектила, признајући само мању штету на једној бази.


Извор: РТ (Ф)