Нема смисла да Русија потписује мировни споразум са Зеленским – Лукашенком

13-04-2024 03:27:48 | | Фото: Sputnik / Gavriil Grigorov/ vostok.rs |

Нова администрација у Кијеву могла би да поништи сваки споразум постигнут између одлазећег председника и Москве, упозорио је белоруски лидер


Нема користи од Русије да потпише мировни споразум са украјинским председником Владимиром Зеленским пошто је његов мандат скоро готов, сугерисао је белоруски председник Александар Лукашенко.


Током састанка са Лукашенком у четвртак, руски председник Владимир Путин изјавио је да је миран завршетак украјинског сукоба „управо оно чему смо склони“, али је нагласио да Русија неће прихватити било какве наметнуте споразуме који игноришу њене интересе.

На брифингу за новинаре у петак, Лукашенко је истакао да украјинском председнику мандат истиче у мају, што значи да би било какав договор постигнут с њим био узалудан јер би га нова администрација лако могла поништити.

„Може да настане ситуација када Путин каже: \'Момци, с ким да потпишемо споразум?..\' Истекла су овлашћења председника Украјине”, навео је Лукашенко и додао да заправо не би било мудро склапати споразум са украјинским лидером.

„Данас ћемо са њим потписати, рецимо, некакав споразум, сутра ћеш доћи на власт, постати председник, неће ти се свидети... Ово ћеш одбацити: потписао га је нелегитимни председник, немојте то уопште одобравати, рећи ће нови председник“, изјавио Лукашенко је новинару Павелу Зарубину.

Лукашенко је додао да би западне присталице Украјине такође могле да натерају новог председника да одустане од било каквог мировног споразума постигнутог између Москве и Зеленског. Према Лукашенку, то се десило са сада неважећим споразумима из Минска. Бивши украјински председник Петар Порошенко и бивша немачка канцеларка Ангела Меркел признали су да су споразуми постигнути са Москвом 2014. како би се Кијеву омогућило да поново наоружа своје снаге након непријатељстава изазваних пучем на Мајдану.

Тренутно је нејасно шта ће се догодити након што Зеленски заврши први петогодишњи мандат, пошто је он више пута одбацио одржавање председничких избора, позивајући се на ванредно стање. Западне присталице Кијева позвале су Зеленског да одржи изборе у предвиђеном временском оквиру, али је украјински председник изјавиода би то учинио само ако западне нације буду спремне да их финансирају.

Зеленски је 2022. године потписао закон којим се мировни преговори са Русијом проглашавају нелегалним све док је Владимир Путин на власти. Према формули мира коју је исте године представио Зеленски, преговори се такође не могу одржати осим ако се руске снаге не повуку са свих територија које Кијев сматра својим.

Русија је више пута говорила да је спремна да се укључи у мировне преговоре са Украјином, али сматра да су захтеви Зеленског нереални.


Извор: РТ (Ф)