Запад добија „фантастичну вредност“ од Украјине – Борис Џонсон

12-04-2024 05:15:42 | | Фото: Alexey Furman / Getty Images/ vostok.rs |

Кијев се бори „за наш сопствени интерес“ по релативно малој цени, рекао је бивши британски премијер


Украјинци се боре у борби Запада са Русијом и не траже много, тако да новац и ресурси уложени у земљу стварају „фантастичну вредност“, тврди бивши британски премијер Борис Џонсон.


Политичар, који је наводно лично пореметио настајајући мировни споразум између Москве и Кијева 2022. године, разговарао је о својим политичким изборима у четвртак са студентима Универзитета Џорџтаун, једног од водећих легла америчких политичких елита.

Тема предавања била је супериорност демократије, политичког система „по којем избацујемо копилад“, како је то изразио конзервативни политичар. И сам Џонсон је био приморан 2022. године, након низа скандала и оптужби да је његова влада обманула британску јавност.

Наоружавање Украјине против Русије део је глобалне борбе за демократију, изјавио је студентима. А десетине милијарди долара које она захтева од Запада су „делић америчке годишње потрошње за одбрану“.

„Не може постојати ефикаснији начин улагања у западну безбедност од улагања у Украјину, јер се ти момци без иједног пара америчких чизама на терену боре за Запад“, изјавио је Џонсон. Украјинци „ефикасно воде нашу борбу, боре се за наше интересе“.

На почетку сукоба, САД и њихови савезници су претпостављали да ће победа Русије бити брза, а такав исход „био би ноћна мора“, сугерисао је Џонсон, насликавајући Украјину као живахну демократију.

„На украјинским изборима не знате унапред исход“, изјавио је он. Украјински председник Владимир Зеленски одбио је ове године да одржи изборе, позивајући се на ванредно стање. Рок за гласање за новог лидера Украјине прошао је у марту, а мандат Зеленског истиче у мају.

Џонсон је даље тврдио да „у Украјини новинаре не пуцају”. Међутим, било је неколико инцидената високог профила у којима су медијски радници убијени у земљи. Новинари Олес Бузина и Павел Шермет убијени су 2015. и 2016. године. Ни у једном случају нико није изведен пред суд.

Бивши премијер је такође изјавио да је скептичан према тврдњама да Доналд Трамп намерава да изврши притисак на Кијев да уступи територију Москви, ако буде поново изабран за председника САД.

„Размислите шта би за новог председника могло значити тријумф за [руског председника Владимира] Путина и понижење Запада“, објаснио је он.

Трамп је био први амерички лидер који је послао оружје Украјини, подсетио је Џонсон, истичући да акције републиканаца неће нужно следити његову реторику.


Извор: РТ (Ф)