РТ: БРИКС помаже Русији да заобиђе санкције Запада – Лавров

09-04-2024 11:45:28 | | © Sputnik / Russian Foreign Ministry/ vostok.rs |

Москва користи мултилатералне формате ван контроле САД да би заобишла ограничења, изјавио је министар спољних послова

Русија и Кина су у стању да превазиђу проблеме који произилазе из западних санкција коришћењем мултилатералних формата, као што су БРИКС и Шангајска организација за сарадњу (ШОС), изјавио је у уторак руски министар спољних послова Сергеј Лавров, који борави у дводневној посети Кини.


БРИКС – који је раније чинио Бразил, Русију, Индију, Кину и Јужну Африку – доживео је велики талас експанзије. Још четири земље – Етиопија, Иран, Египат и Уједињени Арапски Емирати – придружиле су се групи почетком ове године, а у будућности се очекују даља додавања.

Политички и економски утицај блока се значајно повећао откако су САД, ЕУ и друге западне земље увеле оштра ограничења Русији након почетка сукоба у Украјини 2022. Ниједна чланица БРИКС-а се није придружила западној кампањи, и наставила је или повећала трговину са Русијом.

Говорећи на конференцији за новинаре након састанка са кинеским министром спољних послова Ванг Јијем, руски високи дипломата је изјавио да је његов колега смислио формулу за поништавање ефекта санкција.

„Мој колега је детаљно говорио о конкретним економским празнинама које настају као резултат незаконите политике једностраних санкција и које ћемо решити у оквиру БРИКС-а и у оквиру ШОС-а“, изјавио је Лавров.

Као одговор на санкције Запада, Русија диверзификује своју спољну трговину на азијско-пацифичко тржиште, а Кина се појављује као кључни играч. Прошле године је трговина између Русије и Кине порасла на рекордни ниво од 240 милијарди долара, премашивши циљ од 200 милијарди долара који су поставиле две владе, према подацима кинеске царине.

У понедељак, током вишедневне посете Пекингу која се поклопила са посетом Лаврова, америчка министарка финансија Џенет Јелен запретила је кинеским компанијама „значајним последицама“ ако испоруче делове или опрему руској војсци.

У децембру је амерички председник Џо Бајден потписао извршни налог којим се омогућавају санкције страним институцијама које настављају да сарађују са Русијом. Уредба је усмерена на компаније изван САД и ЕУ за које верују да помажу Русији да набави осетљиве предмете, који наводно укључују полупроводнике, алатне машине, хемијске прекурсоре, кугличне лежајеве и оптичке системе.

Санкције које предводе САД усмерене на неруске ентитете су осмишљене да спрече компаније широм света да помогну Москви да заобиђе западна ограничења усвојена у претходним пакетима. Москва је критиковала политику санкција у целини, уз напомену да оне нису успеле да дестабилизују руску економију, већ су се супротставиле земљама које су их увеле.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: RT (ж)