Млади Србије и света у Златном прстену Русије – Братство

03-04-2024 01:25:37 | | Фото: srbratstvo.ru/ vostok.rs |


Милан Бојић:

Као што се види из мог претходног текста, први дан на Регионалном програму у Јарослављу био више него испуњен. Други дан се није много разликовао од првог. Од раног јутра је било веома активно. Наша прва станица био је суседни градић Рибинск. У питању је град у коме се државним указом чува не само архитектура царске Русије већ и дух, будући да су сви натписи у граду у стилу царске Русије. Приметан је својеврстан контраст специфичан за Русију будући да се централни трг назива Лењинов, са његовом статуом, али у том граду се рефлектује савремена Русија.

Такође овај градић је познат по развијености млечне индустрије, па смо тако имали прилику да посетимо најпознатију млекару у том региону. Ту смо поред упознавања са технологијом прераде и паковања млечних производа имали прилику и да дегустирамо њихове производе попут сладоледа, млека, јогурта, кефира.

Затим, одмах по повратку у Јарослављ, имали смо прилику да се упознамо са школом будућности. Наши дивни волонтери су се постарали за екскурзију кроз модерну ИТ средњу школу „Школа 21 Сбер“ где смо се не само упознали са начином функционисања и рада поменуте школе, већ и сами осетили како функционишу њихови процеси решавајући задате нам задатке и интелектуалне проблеме преко дигиталних игрица.

Дан смо завршили на најбољи могући начин. Имали смо прилику да се упознамо са алтерантивним видовима спорта који су популарни у Јарослављу. У питању је одбојка са огромном лоптом, као и модернизован њихов традиционални спорт у коме се добацују великим прстеном, који функционише слично фризбију. Објаснили су нам да су савремени људи у све слабијој кондицији, па су ови спортови испланирани да буду занимљиви, да подједнако изазову адреналинских реакција у човеку попут сваког другог спорта, а да се при том човек драстично мање замара него у класичним спортовима. То је била лепа прилика за нас из Србије да покажемо из које земље долазе најбољи спортисти – ту прилику смо наравно искорстили.

Трећег дана смо имали радионицу из сликања руских древних симбола у галерији „АртЕл“, где смо се боље упознали са још једном граном уметности. Затим се екскурзија продужила у огромну ИТ компанију „Тензор“, која је при том веома утицајна у Русији. Имали смо прилику да се упознамо са њиховим радом и пројектима.

Затим смо посетили невероватан музеј макета под називом “Золотое кольцо”. Већ сам споменуо да Јаросављ спада у оне чувене историјске градове који се називају градови „Златног прстена“, где се налази један од центара древне Русије. Управо у том музеју се чувају макете најважнијих здања и места у градовима овог прстена. Мало је рећи да је све величанствено урађено и да је видно да се водило рачуна о свакој, па и о најмањој ситници. Тешко је одредити да ли је лепши дневни или ноћни режим рада макета, а при том био је довољан један клик и да се покрене живот у тим микро-градовима. Није лако описати ниво на ком је овај музеј уређен, зато ће више од речи рећи материјали који се налазе испод текста, мада ни они не могу у потпуности да пренесу тај утисак.

Трећи дан је као и прва два је био дупке испуњен садржајем. Зато смо, не часећи часа, одмах после музеја стигли у место које је понос Јарославља – у чувену посластичарницу музеј Gingerbread house која је део њихове фабрике чоколаде чувене још из совјетског времена. Имали смо прилику да посматрамо како мајстор прави карамелу, а затим смо и сами учестовали у прављењу и укашњавању колача које смо понели као сувенир и наравно све се завршило дегустацијом.

Свакако је најбољи начин да се тако динамичан дан заврши одласком у чувену и надалеко познату Руску бању. Упознали смо се са дугом традицијом и културом бања у Русији у којима људи на великој температури сагоревају токсичне ћелије у организму при том удишуће целебне аромате разног биља. После теоријског уследио је и занимљивији практични део. Била је интересантна прилика да се доживи руска сауна на плус 70C, после које бисмо се расхлађивали снегом.

Ипак ни на томе се дан није завршио, будући да су организатори одлучили да изађу у сусрет жељи већине учесника да се направи опроштајна журка, с обзиром да ие већ сутрадан већина људи требало да крене путем Москве, а из Москве путем својих домова.

О томе, али и о продуженом регионалном програму за нас неколицину учесника више у следећем тексту.

Милан Бојић
Специјално за БРАТСТВО