РТ: САД су се „разоткриле“ због терористичког напада у Москви – МСП

27-03-2024 09:38:28 | | © Sputnik / Russian Foreign Ministry/ vostok.rs |

Реакција Вашингтона на напад у „Крокус сити холу“ показује његову пристрасност јер настоји да прикрије Кијев, тврди Марија Захарова


САД прикривају Украјину поричући да је Кијев био умешан у смртоносну пуцњаву у„Крокус сити холу“код Москве прошле недеље, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.


У петак увече, група људи наоружаних аутоматским оружјем напала је место уочи рок концерта, неселективно пуцајући на цивиле и запаливши зграду. У терористичком нападу, најгорем у историји Русије од раних 2000-их, погинуло је најмање 140 људи, а повређено скоро 200. После пуцњаве, органи за спровођење закона привели су неколико осумњичених, укључујући четворицу оптужених за извођење напада.

Према речима руског председника Владимира Путина, оптужени – које је описао као „радикалне исламисте“ – ухваћени су у бекству „према Украјини где је, према прелиминарним подацима, припремљено за прелазак границе“.

У међувремену, САД, заједно са многим својим савезницима, инсистирају да су за пуцњаву криви искључиво терористи Исламске државе (ИД, ИСИС), рекавши да нема назнака да је Кијев имао икакве везе с тим. Украјина је такође оштро негирала било какву умешаност.

Коментаришући позицију Запада, Захарова је у интервјуу за РИА Новости у среду изјавила да су се „они [Вашингтон] разоткрили“.

„Почели су да плачу, не позивајући на истрагу, већ прикривајући Украјину. Њихова пристрасност и умешаност у ово питање је очигледна.”

Она је тврдила да би прва реакција Вашингтона била да нагласи потребу за истрагом да Кијев заправо није био умешан у напад.

Коментари Захарове долазе након што је шеф руске Федералне службе безбедности (ФСБ) Александар Бортников сугерисао да иза пуцњаве можда стоје не само Украјина, већ и САД и Велика Британија – главни подржаваоци Кијева у његовом сукобу са Москвом. Он је информације о том питању описао као опште, али је додао да истражитељи већ имају„конкретне резултате“.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: RT (ж)