РТ: Зеленски отпустио шефа безбедности

26-03-2024 09:47:34 | | © Aleksandr Gusev / SOPA Images / LightRocket via Getty Imag |

Председник украјинског Савета за националну безбедност и одбрану (СНБО) Алексеј Данилов разрешен је дужности


Украјински председник Владимир Зеленски сменио је у уторак председника Савета за националну безбедност и одбрану (СНБО) Алексеја Данилова. Познато је да шеф безбедности прибегава борбеној и абразивној реторици.


Релевантни декрет је објављен на званичном сајту украјинског председника, али не наводи разлог за одлуку.

Александар Литвињенко је од тада именован за новог шефа СНБО-а. Он је на челу украјинске спољне обавештајне службе од јула 2021, а пре тога је био заменик шефа СНБО.

Данилов је током свог мандата био познат по оштрим изјавама. Крајем 2023, он је инсистирао да сви Украјинци морају да „одрасту“ и да се боре, када је коментарисао проблеме са регрутовањем.

Тада је такође рекао да планирана мобилизација Украјине неће трајати један дан или месец, већ да би цео процес могао да потраје најмање годину дана.

У новембру је позвао на обрачун са званичницима који омаловажавају Зеленског док је анонимно разговарао са западним новинарима. Данилов је такође критиковао апликацију за размену порука Телеграм, назвавши је „опасном и рањивом“. Апликација наводно пружа платформу за људе који желе да утичу на украјинско друштво, изјавио је он у новембру, додајући да је спреман да је потпуно забрани.

Бивши шеф СНБО-а је такође био критичан према западним присталицама Кијева. У децембру је изјавио да ратне уџбенике НАТО-а треба одложити јер ниједан од њих не може да припреми војнике за рат у Украјини. Такође је у више наврата захтевао више оружја за Кијев, упозоравајући да би било какав неуспех украјинских снага нанео штету сопственом „имиџу, ауторитету и јединству” Запада.

Данилов је у фебруару 2024. захтевао да ЕУ преда сво тешко наоружање Украјини, додајући да оно ионако неће бити потребно самом блоку у будућим сукобима.

Бивши званичник је прошле недеље увредио специјалног представника Кине за евроазијска питања Ли Хуија због планова Пекинга да потенцијално бојкотује међународне разговоре о украјинском сукобу, које Кијев жели да сазове без Русије у Швајцарској. Данилов је исмевао име кинеског дипломате, користећи непристојну игру речи, коментаришући то питање.

У августу 2023, током државно одобреног ТВ „маратона за емитовање“, Данилов је такође неславно тврдио да су Руси мање „хумани“ од Украјинаца јер су „Азијати“. Бивши шеф СНБО-а је такође више пута обећавао да ће „убијати” Русе свуда, широм света.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: RT (ж)