РТ: Запад не делује због љубави према Украјинцима – Борељ

26-03-2024 11:17:48 | | © Dursun Aydemir / Anadolu via Getty Images/ vostok.rs |

Сукоб се односи на очување улоге САД у свету, изјавио је највиши дипломата ЕУ

Запад подржава Украјину не из љубави према украјинском народу, већ зато што служи сопственим геополитичким интересима, изјавио је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ у понедељак за Си-Ен-Ен.


Појављујући се у емисији Кристијане Аманпур, Борељ је поновио тврдњу да Украјина ни на који начин није умешана у терористички напад у Москви и позвао САД да донесу пакет помоћи Кијеву од 60 милијарди долара.

„Знате, САД имају интерес да подрже Украјину. Иначе бисмо дали бесплатну пропусницу Русији. И знате шта се тада дешава. Сетите се Крима. Сетите се Сирије“, изјавио је, не објашњавајући шта све то значи.

„Не можемо приуштити Русији да победи у овом рату. У супротном ће амерички и европски интереси бити веома оштећени“, додао је он. „Није ствар само у великодушности, није ствар у подршци Украјини јер волимо украјински народ. То је у нашем сопственом интересу, а такође је у интересу САД као глобалног играча, некога ко мора да се доживљава као поуздан партнер, пружалац безбедности савезницима.

Предлог да се Украјини пошаље више од 60 милијарди долара додатне војне помоћи већ месецима стоји у америчком Конгресу. Вашингтон и његови савезници су Кијеву обезбедили преко 200 милијарди долара оружја, муниције и опреме од фебруара 2022. године, одбацујући руска упозорења да то ризикује отворену конфронтацију и инсистирајући да их то не чини страном у сукобу.

И САД и ЕУ инсистирале су на томе да Украјина нема никакве везе са масакром на концерту у Москви у петак, када је више од 130 људи убијено од стране наоружаних нападача.

Група етничких Таџика осумњичених за напад ухапшена је док је покушавала да пређе у Украјину. Међутим, према речима председника Владимира Путина, Москва нестрпљиво жели да сазна ко је наредио напад.

„Ово зверство може бити само карика у читавом низу покушаја оних који се боре против наше земље од 2014, користећи неонацистички режим у Кијеву као своју руку“, изјавио је Путин у понедељак увече. „А нацисти, као што је познато, никада нису оклевали да користе најпрљавија и најнехуманија средства за постизање својих циљева.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: RT (ж)