РТ: Осумњичени за тероризам у ЕУ су дошли преко Украјине – медији

26-03-2024 11:08:24 | | © Global Look Press / IMAGO / Alex Halada/ vostok.rs |

Двојица држављана Таџикистана који су живели у Украјини оптужени су да су планирали напад на бечку катедралу, тврди аустријски Хојте


Украјина је можда постала погодан пролаз за насилне екстремисте који желе да уђу у ЕУ испод радара, известио је у недељу аустријски новински лист Хојте, позивајући се на безбедносне званичнике. „Велики број“ осумњичених терориста отпутовао је у блок преко украјинске територије, наводи се у саопштењу.


Медији су навели пример двојице држављана Таџикистана и једног Чечена ухапшених у Аустрији и Немачкој у децембру прошле године због сумње да су планирали напад на култну катедралу Светог Стефана у Бечу. Осумњичени су наводно имали за циљ да нападну катедралу у новогодишњој ноћи, користећи Калашњикове и експлозив, наводи Хојте.

Ти осумњичени би могли да буду део шире терористичке мреже повезане са огранком Исламске државе (ИД, раније ИСИС/ИСИЛ) познатом као Исламска држава покрајине Корасан (ИСИС-К или ИСПК), известила је агенција у децембру, позивајући се на званичнике за спровођење закона.

Према извештајима западних медија, иста терористичка група преузела је одговорност за напад прошлог петка на концертну салуКрокус сити холизван Москве. Масовни напад је однео више од 130 живота, а више од 180 људи је повређено.

Аустријски тужиоци изјавили су у децембру да су осумњичени за заверу у Бечу „велико радикализовани“, деле „џихадистичка“ уверења и да су наводно део мреже која је планирала нападе у Келну и Мадриду крајем 2023.

Постоје „индикације“ да су осумњичени терористи „утекли у Европу испод радара“ из Украјине, наводи се у саопштењу. Уз напомену да за то нема званичне потврде, лист наводи да је „можда“ да су починиоци напада у Москви у петак „имали везе са истомишљеницима који су били на територији Украјине“.

Каже се да је млади таџикистански пар који је планирао напад у Бечу живео у Украјини до почетка оружаног сукоба између Москве и Кијева у фебруару 2022. Њих двоје су тврдили да су били „продемократски“ активисти који су водили кампању за „владавину закона“ у њиховој матичној држави Таџикистану, известио је Хојте. Међутим, немачке безбедносне службе пресреле су њихове поруке на Фејсбуку, где су осумњичени разговарали о својим плановима за напад и заклели се на верност ИСПК.

Руски председник Владимир Путин изјавио је у понедељак да су напад наКрокус сити холизвели „радикални исламисти“. Још увек није јасно ко је „наредио” напад, рекао је он, указујући на Украјину као могућег кривца.

Руска домаћа безбедносна служба (ФСБ) раније је саопштила да су четворица осумњичених нападача покушали да дођу до украјинске границе након масакра, додајући да су тамо имали „контакт“ који им је могао помоћи да пређу у Украјину.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: RT (ж)