Русија против Француске у Савету безбедности, без расправе о НАТО бомбардовању

26-03-2024 10:46:43 | | / vostok.rs |

Савет безбедности Уједињених нација, уз жестоко противљење Русије, одбио је расправу о 25 година од почетка НАТО бомбардовања СРЈ, пошто за дневни ред није гласао довољан број амбасадора држава чланица. Русија: Последице агресије и даље потресају Балкан. Француска: Историју оставити историчарима. Кина: Не претимо, али напад на наше амбасаде се никада неће поновити.

За предлог расправе, који је поднела Русија, гласале су три чланице Савета безбедности, док је преосталих 12 било уздржано.

Гласању је претходила дуга расправа између амбасадора Русије и Француске, Василија Небензје и Николаса де Ривијеа, који су изнели опречне ставове о потреби да се о бомбардовању НАТО 1999. године расправља у овом телу Уједињених нација.


Русија је ово предложила без консултација са Србијом која је стављена пред свршен чин. Рекао сам србским дипломатама да оваква седница неће бити одржана... Позивам представника Руске федерације да, рецимо сутра, одржи овакву расправу у арија формату, рекао је француски амбасадор.

Арија формуланеформални је формат састанака Савета безбедности, настао током ратова простору бивше Југославије, који не претпоставља редовне процедуре и присуство свих држава чланица овог тела.

Руски амбасадор је рекао да је јасно да се известан број чланица противи оваквој расправи је
агресија НАТО покренута под лажним изговором, због чега ово питањеније везано за историју, већ и за ствари које се на Косову дешавају и сада.

Небензја је, истовремено, навео да је овај састанак у програму рада за март који је доступан свима, али да је Француска тек данас довела у питање ову тачку дневног реда.


Историја треба да оставимо историчарима, а правду трибуналима... Треба пажљиво да располажемо временом овог савета, рекао је француски амбасадор.

Француски став подржао је и заменик америчког амбасадора при УН, Роберт Вуд, који је рекао да су САД биле уздржане због начина на који је Русија предложила расправу.


Можемо да подржимо одржавање оваквог састанка у одговарајућем формату, на којем би се расправљало од трагичним догађајима из прошлог века, али не можемо да дозволимо да Савет безбедности постане полигон за руску пропаганду, рекао је амерички дипломата.

Небензја: Последице нелегалне агресије и даље потресају Балкан

Без обзира на исход гласања, руски амбасадор је рекао да последице нелегалне агресије НАТО на СР Југославију и даље имају негативне последице по стабилност Балкана.


Без обзира на циничне примедбе западних колега, истиче руски дипломата, питање Косова није историјско, јер се и даље налази на дневном реду седнице Савета безбедности УН.


24. марта 1999. године, каолиција која се назива одбрамбеном алијансом извршила је инвазију на СР Југославију под изговором да зауставља етничко чишћење. Уствари, полиција и војска су се борили против терористичких банди на Косову, рекао је Небензја

Један од лидера те злогласне Ослободилачке војске Косова је сада у Хагу због немилосрдног убијања Срба и Албанаца које нису сматрали лојалним. Западна пропаганда учинила их је герилцима жељним мира и ратницима добра, објаснио је руски амбасадор.

Та агресија, рекао је Небензја, трајала је 78 дана и изазвала је неописиву патњу и жртве у становништва.


То је било брутално кршење међународног права... Истовремено, у драматичној је мери окрњен ауторитет Савета безбедности, рекао је руски амбасадор.

Кина: Напад на нашу амбасаду се никада неће поновити

Заменик кинеског амбасадора при УН, Генг Шуанг је рекао да је Кина подржала одржавање седнице, изражавајући жаљење што су неке чланице имале другачије мишљење.

Разочарани смо исходом гласања... Пре него се разиђемо морам да кажем да НАТО бомбардовање проузроковало и веома болан тренутак који кинески народ никада неће заборавити... 7. маја, НАТО предвођен Сједињеним Државама испалио је више ласерски вођених пројектила и бомбардовао кинеску амбасаду у СРЈ, што је прозроковало смрт тројице кинеских новинара и повреде више од 20 кинеских дипломатских представника, рекао је Шуанг.

Била је то, истакао је, флагрантна повреда кинеског суверенитета и озбиљна повреда осећања народа Кине, као и огромно кршење међународног права.


Народ Кине не подржава мржњу, али историју никада нећемо заборавити. Не подржавамо ни да се насиљем одговара на насиље, али никада нећемо дозволити да се ово понови, упозорио је кинески амбасадор.

Председавајућа Савету безбедности, заменица јапанског амбасадора у УН Митсуко Шино је такође рекла да ће о руском предлогу да брифинг о овом питању буде одржан касније данас, бити одлучено накнадно.


Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је раније данас да ће седница почети, али да је неизвесно да ли ће бити одржана до краја, јер неке западне земље траже процедурално гласање пре усвајања дневног реда.


Русија је још почетком марта предложила одржавање седнице Савета безбедности Уједињених нација посвећено 25. годишњици НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије, а Јапан као председавајући Савета безбедности подржао ту иницијативу и заказао седницу.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: РТС