РТ: Путин би спречио НАТО бомбардовање Југославије – Вучић

25-03-2024 01:40:10 | | © AFP / Shamil Zhumatov/ vostok.rs |

Београд је нападнут 1999. године јер тада на светској сцени није било противтеже Западу, изјавио је Александар Вучић

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да остаје при својој ранијој тврдњи да Владимир Путин не би дозволио да НАТО бомбардује Југославију 1999. да је у то време био на власти у Москви.


Током разговора са руским колегом у Сочију 2019. године, Вучић је изјавио „ми у Србији ценимо Путина више од других лидера [Русије]... Да је Путин доносио одлуке у Русији 1999. године, нико нас не би бомбардовао“.

У интервјуу за документарни филм „Београд”, посвећеном 25. годишњици од почетка ваздушних удара НАТО-а, емитованом у недељу на телевизијском каналуРусија 1, србски лидер је замољен да прокоментарише ту тврдњу.

„Рекао сам шта мислим. Свако у овој земљи [Србији] мисли исто“, одговорио је Вучић.

„Неки бивши лидери Русије су увели санкције против нас три дана након што су то учинили Американци“, изјавио је он, мислећи на Бориса Јељцина, који је био председник између 1991. и 1999. године.

24. марта 1999. САД и њихови савезници покренули су ваздушне нападе на тадашњу Југославију, након што су окривили Београд за „претерану и несразмерну употребу силе“ у решавању побуне етничких Албанаца на Косову. Ратни авиони НАТО-а извели су 900 налета током 78-дневне кампање бомбардовања, у којима је, према подацима Владе Србије, убијено 2.500 цивила, укључујући преко 80 деце. Западне силе су деловале без овлашћења Савета безбедности УН.

НАТО је „искористио ову ситуацију и нашао начин да нас бомбардује како би уништио нашу земљу, јер није било противтеже на глобалном нивоу, није било никога ко би могао да им се одупре“, објаснио је председник Србије.

Исти документарац укључивао је Путинов одговор на Вучићеву сугестију да би зауставио кампању НАТО бомбардовања 1999. године; руски председник је истакао да је „ситуација у Југославији била другачија. Земља је била у стању тешког унутрашњег сукоба. Због ове чињенице, „тешко је сада говорити о томе“, изјавио је он.

„У сваком случају, да смо имали једног савезника [пред Југославијом], наравно, градили бисмо односе са тим савезником... Да смо имали неке обавезе у нашим односима, онда бисмо, наравно, испунили те обавезе. Тада између Русије и Југославије није било таквих односа“, објаснио је Путин.

Руски лидер, који је први пут именован за премијера Русије касније 1999. године, такође је изјавио да су акције САД и њихових савезника те године биле „потпуно неприхватљиве“, називајући нападе НАТО-а на Југославију „огромном трагедијом“.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: RT (ж)