Широм Украјине пријављени су велики нестанци струје након руских удара

22-03-2024 02:27:31 | | Фото: Ukraine\'s Prosecutor Office / Telegram/ vostok.rs |

Локални званичници кажу да је у једном нападу тешко оштећена хидроелектрана Дњепар у делу Запорошке области који је под контролом Кијева.


Руска војска је преко ноћи покренула снажан талас ваздушних и ракетних удара на украјинску енергетску инфраструктуру, тврде званичници у Кијеву. Министарство одбране у Москви још није коментарисало ове тврдње.


Извештаји на терену описали су то као најснажнији напад током много месеци. Један руски ракетни удар гађао је хидроелектрану Дњепар (ХЕ) у граду Запорожју који је под контролом Украјине, наводи Укрхидроенерго. Компанија је саопштила да је објекат погођен и да на лицу места букти пожар.

Званичници су инсистирали да "нема опасности од пробоја" бране и да је ситуација под контролом. Игор Сирота, директор Укрхидроенерга, оценио је размере штете као велике, наводећи да „од сада губимо станицу“.

Чини се да видео снимци и фотографије које круже друштвеним мрежама показују пожар на брани поред ХЕ Дњепар.

У објави на Фејсбуку у петак, украјински министар енергетике Герман Галушченко навео је да је циљ Русије „не само да оштети, већ и да покуша поново, као прошле године, да изазове велики квар енергетског система земље“.

„Нажалост, постоје утицаји и штете на објектима за производњу електричне енергије, преносним и дистрибутивним системима у различитим регионима“, написао је он, напомињући да је прекинут један од далековода који је повезан са руском нуклеарном електраном Запорожје. Запорошка област се придружила Русији на референдуму у јесен 2022. године.

У међувремену, забележени су масовни нестанци струје у другим деловима земље, укључујући регионе Харков, Одесу, Дњепропетровск, Виницу, Лавов, Ивано-Франкивск и Николајев. Према речима украјинског председника Владимира Зеленског, Москва је у баражу употребила више од 60 дронова и скоро 90 пројектила различитих типова.

Градоначелник Харкова Игор Терехов изјавио је да је у граду било 15 експлозија, пријавивши проблеме са водоснабдевањем, док су семафори и електрични транспорт потпуно онемогућени.

Шеф Одеске области Олег Кипер изјавио је да је због руских удара око 53.000 људи остало без струје, и да се ради на санацији штете.

Коментаришући најновије ударе, руски посланик Михаил Шеремет изјавио је да су они одговор на украјинске нападе на руске цивиле у Белгороду и другим пограничним областима, у којима је погинуло на десетине цивила.

Москва је почела да гађа украјинску енергетску инфраструктуру у јесен 2022. у знак одмазде за бомбардовање стратешког Кримског моста у октобру исте године. Иако је Кијев у почетку негирао одговорност, касније је тврдио да је циљ напада био да подрива руску логистику.


Извор: РТ (Ф)