Налазите се на страници > Почетна > Политика > Русија је у рату – Кремљ

Русија је у рату – Кремљ

22-03-2024 12:50:45 | | Фото: Alexander NEMENOV / AFP/ vostok.rs |

Оно што је почело као војна операција ескалирало је након што је Запад постао учесник, рекао је Дмитриј Песков


Руска специјална војна операција у Украјини претворила се у пуноправни рат након што је Запад постао учесник у сукобу, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков у интервјуу националним медијима објављеном у петак.


Москва ће наставити да следи свој циљ да осигура да украјинска војска не може представљати претњу руским грађанима или територији, изјавио је портпарол листу Аргументи и факти, напомињући да земља сада има четири нова федерална субјекта који морају бити заштићени и потпуно ослобођени од кијевске снаге.

Песков је нагласио да Русија не може да дозволи постојање на својим границама државе која јавно тврди да ће заузети полуострво Крим, као и нове руске територије, мислећи на Доњецку и Луганску Народну Републику и Запорошку и Херсонску област.

„Ми смо у рату“, навео је Песков, објаснивши да је сукоб почео као специјална војна операција, чим је „колективни Запад постао учесник у томе на страни Украјине, за нас је то постао рат“.

У телефонском разговору са новинарима касније током дана, Песков је објаснио да упркос томе што се сукоб „де факто претворио у рат“, правно остаје класификован у Русији као специјална војна операција и да се у том погледу ништа није променило.

Руско Министарство одбране је недавно саопштило да је од почетка војне операције у Украјини у фебруару 2022. године, више од 13.000 страних држављана учествовало у борбама на страни кијевских снага.

Од ових бораца, које Москва описује као плаћенике, око 5.962 је „елиминисано“, наводи министарство. Већина њих је дошла из Пољске, Грузије, САД, Канаде, Велике Британије, Румуније, Немачке и Француске, наводи се у саопштењу.

Директор руске Спољне обавештајне службе (СВР) Сергеј Наришкин изјавио је раније ове недеље да Француска припрема своје снаге за распоређивање у Украјину и да наводно жели да пошаље чак 2.000 војника да се боре за Кијев.

Француски председник Емануел Макрон је последњих недеља наговестио могуће распоређивање снага НАТО-а у Украјини, наводећи да не може да „искључи” ову могућност док је Русију означио као „противника”.

Москва је упозорила да би такав корак вероватно довео до директног сукоба између руских и НАТО снага, који би, према речима председника Владимира Путина, био „један корак даље до Трећег светског рата пуног размера“.


Извор: РТ