РТ: ЕУ ће руском имовином купити оружје за Украјину – Шолц

16-03-2024 11:23:04 | | © Odd ANDERSEN / AFP/ vostok.rs |

Немачки канцелар је појаснио да ће профит добијен од средстава Москве у ЕУ бити употребљен за наоружавање Кијева

Немачки канцелар Олаф Шолц изјавио је да ће камате стечене од руске имовине замрзнуте у ЕУ бити искоришћене за куповину оружја за Украјину.


Убрзо након што је Русија покренула своју војну операцију против Украјине у фебруару 2022. године, западне земље замрзле су око 300 милијарди долара средстава која припадају Централној банци Русије. Од те суме, клириншка кућа Еуроклир са седиштем у Бриселу држи око 191 милијарду евра, што је прикупило скоро 4,4 милијарде евра камата током прошле године.

Говорећи на заједничкој конференцији за новинаре са француским председником Емануелом Макроном и пољским премијером Доналдом Туском у Берлину у петак, канцелар Шолц је рекао: „Искористићемо неочекивани приход од руске имовине замрзнуте у Европи да финансијски подржимо куповину оружја за Украјину.“

Немачки лидер је такође најавио планове за успостављање „нове коалиције за ракетну артиљерију великог домета“, са набавком „на целокупном светском тржишту“.

Немачки канцелар није дао детаље, а остаје нејасно да ли је мислио на потпуно нову иницијативу или на „далекометну“ шему коју је председник Макрон најавио у фебруару.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен је прошлог месеца предложила да се камате од замрзнуте руске имовине користе за куповину оружја за Украјину. Међутим, Политико, позивајући се на анонимног званичника ЕУ, известио је у четвртак да су Малта, Луксембург и Мађарска раније ове недеље „изразиле резерве“ у погледу плана.

Москва је више пута упозоравала да би све радње које се предузимају против њене имовине представљале „крађу“. Наглашава да би заплена средстава или било који сличан потез прекршио међународно право и поткопао западне валуте, глобални финансијски систем и светску економију.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: RT (ж)