Швидкој: Форум словенских култура ове године у Србији – Братство

13-03-2024 02:22:02 | | © РИА Новости / Евгения Новоженина/ vostok.rs |

Специјални представник Председника Русије за међународну културну сарадњу Михаил Швидкој изјавио је да ће 20. јубиларни Форум словенских култура ове године бити одржан у Србији.


„Тај Форум је својевремено основан одлуком руководства Словеније и Русије. Јубиларни састанак ће бити одржан у Србији, јер је она најприхватљивија за све земље учеснице“ – прецизирао је он.

У радФорума словенских култура, међународне невладине организације, чије је стално седиште у Љубљани, укључено је 13 земаља са 300 милиона становника: Белорусија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Северна Македонија, Пољска, Русија, Словачка, Словенија, Србија, Украјина, Хрватска, Црна Гора и Чешка.

Швидкој је такође истакао да у овом часу, од европских земаља, спремност на државном нивоу за културну сарадњу са Русијом исказују Мађарска, Словачка, Србија и Република Србска.

Он се новинарима обратио јуче у Бечу, где је у Руском дому разговарао са сународницима и аустријским културним посленицима. После Беча, Швидкој путује у Братиславу.


Извор:
srbratstvo.ru