ОТКРИЈТЕ ИХ НА ВРЕМЕ: Ово су симптоми болести од које је умрла Дона Арес!

08-10-2017 01:09:04 | | / mojenovosti.com |

Дона Арес је 2014. године открила да болује од рака плућа. Дуго се борила с овом болешћу, али јој се 2015. поново вратила кроз метастазе.

Након непрекидне борбе с канцером, Дона је изгубила битку. Она нас је навела да поново размислимо о симптомима болести, и како да их препознамо на време.
Са раком плућа се бори много људи у Србији.
- Код жена се најчешће јављају малигни тумори дојке, дебелог црева, плућа и грлића материце. Број оболелих и умрлих од малигних обољења је у непрекидном порасту - каже мр сц. мед. др Ана Јовићевић, епидемиолог са Института за онкологију и радиологију Србије.
Симптоми и узрочници рака плућа
- За рак плућа најзначајнији узрочник је пушење. Ризик могу да повећају и други фактори – изложеност дуванском диму у окружењу, односно пасивно пушење, изложеност у животној или радној средини радону, азбесту или силикатима у рудницима, аерозагађење или професионална изложеност појединим хемијским једињењима - упозоравају доктори.
- Упоран кашаљ, појава крви у испљувку или понављане упале плућа могу бити симптоми рака плућа - додаје докторка.
Када је реч о томе шта може да изазове канцер, др каже да је рак само у малом проценту последица деловања генетских фактора, а да се у већини случајева јавља као резултат стила живота, односно нашег понашања и утицаја средине.
Најважније фазе лечења
- Прве кораке лечења представљају постављање дијагнозе и одређивање у ком је стадијуму рак. На основу података о пацијенту и карактеристика болести, тим стручњака различитих специјалности доноси одлуку о начину лечења које је најчешће комбинација више терапијских приступа: хирургије, зрачне терапије, хемиотерапије, хормонотерапије или биолошке терапије - објашњава лекар.
Како додаје успешност лечења зависи од врсте малигне болести, стадијума болести у тренутку када се дијагноза успостави и благовременог лечења.
- Поред успешности лечења, савремено онколошко лечење има за циљ да обезбеди и задовољавајући квалитет живота особа које болују од рака - наглашава др Јовићевић.
Мере превенције
Међу мереама борбе против рака плућа, али и осталих облика канцера превенција има најважније место.
"Постоји примарна превенција у коју се убраја здрав начин живота, односно следеће мере предострожности: забрана пушења, заштита од изложености дуванском диму, правилна исхрана, физичка активност и спречавање гојазности, избегавање алкохола, заштита од прекомерног излагања УВ зрачењу, превенција и лечење инфекција повезаних са малигним болестима, односно вакцинација противхепатитиса Б, вакцинација против ХПВ".