Председници САД и Турске разговарали о билатералним односима — Бела кућа

30-05-2023 03:56:06 | | Reuters File Photo/ vostok.rs |

Такође су разговарали о својој спремности као савезници у НАТО-у да се посвете регионалним и глобалним изазовима, укључујући јачање трансатлантске безбедности на самиту НАТО-а у Вилњусу, наводи Бела кућа

Председник Сједињених Америчких Држава Џо Бајден и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган одржали су телефонски разговор о билатералним односима, као и о сарадњи у оквиру НАТО-а на унапређењу трансатлантске безбедности, наводи се у саопштењу Беле куће.


„Председник Џозеф Р. Бајден Млађи позвао је данас председника Реџепа Тајипа Ердогана да му честита поновни избор за председника Турске“, наводи се у саопштењу. „Изразили су обострану посвећеност да наставе да раде заједно као блиски партнери на продубљивању сарадње између наших земаља и народа.

„Они су такође разговарали о својој спремности као савезници у НАТО-у да се посвете регионалним и глобалним изазовима, укључујући јачање трансатлантске безбедности на самиту НАТО-а у Вилњусу“, наводи Бела кућа.

Планирано је да домаћин самита НАТО-а 2023. године буде главни град Литваније, Вилњус, од 11. до 12. јула.

Бајден је у понедељак изјавио новинарима да је раније разговарао са Ердоганом о могућем приступању Шведске НАТО-у и додао да намерава да настави консултације са турским председником следеће недеље.

Финска и Шведска су поднеле захтев за улазак у НАТО 18. маја 2022, али је Турска одмах блокирала њихове кандидатуре за улазак у блок који предводе САД, захтевајући да нордијске земље прогласе курдске организације терористичким групама и изруче појединце оптужене за тероризам или саучесништво у неуспелом покушају државног удара у Турској 2016. године.

У циљу решавања ових питања, Турска, Финска и Шведска потписале су меморандум пре НАТО самита 2022. године, којим су предвиђени конкретни кораци које ове две нордијске земље треба да предузму по мишљењу Турске.

Турски парламент усвојио је 30. марта нацрт закона о ратификовању протокола о чланству Финске у НАТО-у. Хелсинки је 4. априла званично примљен у Северноатлантски савез као његов 31. члан.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: ТАСС