У Србији почела међународна дискусија о опасностима муниције са осиромашеним уранијумом

29-05-2023 11:51:35 | | Фото: ridus.ru/ vostok.rs |

Србско друштво из прве руке зна какве су страшне последице употребе муниције са осиромашеним уранијумом од стране НАТО трупа током бомбардовања Југославије. Нажалост, данас је опасност од глобалне контаминације европског континента уранијумском прашином већа него икада. Милиони Европљана су већ у опасности



У Новом Саду је почела међународна експертска сесија о негативним последицама по здравље људи и животну средину европског континента употребе муниције са осиромашеним уранијумом у Украјини.


Расправу су организовали Јавни дизајнерски и истраживачки центар „Подршка“, Историјски архив Нови Сад, АНО „Консензус“ и Србска НВО „Народна дипломатија“. Информациону подршку пружају Ридус, Јавни сервис и портал Восток.РС.

О проблему употребе муниције са осиромашеним уранијумом у Украјини говоре стручњаци из Србије, Русије, Белорусије, Ирака, Сирије и Украјине. Према неким стручњацима, проблем би могао представљати претњу за цео европски континент.

Србско друштво из прве руке зна какве су страшне последице употребе муниције са осиромашеним уранијумом од стране НАТО трупа током бомбардовања Југославије. Нажалост, данас је опасност од глобалне контаминације европског континента уранијумском прашином већа него икада. Милиони Европљана су већ у опасности.

- организатори извештаја стручне расправе.


„Загађење уранијумском прашином огромног дела Европе изазваће кризу у пољопривреди, што ће довести до смањења производњесопственихеколошки прихватљивихпољопривреднихпроизвода и, сходно томе, повећања цена увознихпроизвода“, сматрају стручњаци. „Пораст броја рака ће преплавити здравствени систем. Одвојено, треба истаћи катастрофалне последице по екологију целог европског континента и загађење светскихводенихбасена.

„Милиони економски активних, интелектуално развијенихЕвропљана биће приморани да напусте своје домове на дуже време у потрази за еколошки прихватљивијим местом становања.

Експерти позвани на међународну сесију анализираће све могуће негативне сценарије за развој ситуације и предложити начине да ихизбегну.