Русија спремна за мировне преговоре са Украјином, али под њеним условима – амбасадор

28-05-2023 01:45:44 | | Фото: Yuri Mikhailenko/TASS/ vostok.rs |

Андреј Келин је рекао да је Русији потребна Украјина да јој не представља претњу и да се Руси и Украјинци третирају као представници остатка света



Русија је спремна за мировне преговоре са Украјином, али неће одустати од својих услова, рекао је руски амбасадор у Великој Британији Андреј Келин у интервјуу за Би-Би-Си у недељу.


"Ми желимо мир, али под одређеним условима, наравно. За нас су важне две ствари. Да неће бити претње од Украјине Русији - ово је једна ствар. И друго, да ће Руси у Украјини бити третирани као и свe другe националности. Као што се Французи третирају у Белгији, или као што се Италијани и Немци третирају у Швајцарској, а не другачије. <...> То је тешко кршење Декларације о људским правима и све документације", рекао је Келин, као он је развој догађаја у Украјини последњих година описао као „екстремни национализам“.

Према Келину, тренутна војна сврха Русије је да ослободи Донбас од окупације. Он је одбацио мишљење да би Украјина могла превладати као "велику идеалистичку грешку".

„Ми можемо да се помиримо сутра, ако је украјинска страна спремна да преговара, али тренутно нема предуслова за то, бојим се, јер је председник Украјине забранио било какве преговоре“, навео је руски дипломата и додао да није веровао да је једноставно замрзавање сукоба добра идеја. „То неће чинити платформу за стабилан и дугорочан мир у Европи“, објаснио је Келин.

Изасланик је поновио да руска нуклеарна доктрина не предвиђа употребу нуклеарног оружја у сукобу у Украјини. Међутим, Келин је рекао да је забринут због наставка ескалације сукоба јер је навео да се испоруке оружја Кијеву тренутно повећавају.