РТ: Украјина захтева немачке ракете способне да погоде Москву

27-05-2023 03:49:20 | | © PETRAS MALUKAS / AFP/ vostok.rs |

Могуће испоруке пројектила Таурус са дометом од 500 километара наводно су изазвале забринутост у Берлину због озбиљне ескалације

Украјина је затражила од Берлина да јој обезбеди ракете дугог домета које би потенцијално могле да стигну до Москве, потврдио је у суботу портпарол немачког министарства одбране.


У петак је лист Frankfurter Allgemeine Zeitung објавио, позивајући се на два неименована „инсајдера“ у немачкој војсци, да Украјина „хитно жели“ шведско-немачке пројектиле Таурус. Ова муниција би наводно могла да буде постављена на ловце Ф-16 америчке производње, које неколико западних земаља сада разматра да испоруче Кијеву.

Украјински председник Володимир Зеленски је наводно затражио ракете током састанка са немачким канцеларом Олафом Шолцом у Берлину раније овог месеца. За сада је нејасно да ли ће Берлин, који је раније рекао да нема Ф-16 за слање у Кијев, одобрити овај захтев.

У извештају се наводи да захтев ставља Берлин у дилему, јер неки у немачкој влади сумњају да ли би Украјина разумно употребила такво оружје – које може да пређе 500 км и има бојеву главу од 500 кг. Како Кијев може користити Таурус да удари Москву са границе, „неки страхују да би Кијев у ситуацији крајње нужде могао да дозволи да рат неконтролисано ескалира“, додаје лист.

Према писању листа, још један проблем је што су Таурусу потребне изузетно прецизне и ажурне информације за извођење напада, што поставља питање да ли би Берлин био вољан да подели такве податке са Кијевом.

Раније овог месеца, Велика Британија је одлучила да Украјини испоручи ракете Сторм Шедоу (Storm Shadow) домета преко 250 км, а Министарство спољних послова Москве осудило је тај корак као још један корак ка „озбиљној ескалацији“. Касније је руско Министарство одбране саопштило да је Кијев употребио оружје за напад на цивиле у граду Луганску у Донбасу, при чему је шесторо деце повређено, наводе локалне власти.

Чак и без ракета дугог домета, Кијев је раније овог месеца безуспешно покушао да изврши напад на Кремљ користећи две беспилотне летелице, што је према Москви био покушај убиства руског председника Владимира Путина. Кијев је негирао било какву умешаност, а украјински председник Володимир Зеленски тврди да се „боримо на нашој територији“ и да „немамо… довољно оружја за ово“.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: RT