НИС-у додељена повеља Друштва математичара Србије

25-05-2023 11:51:07 | | Фото: НИС/ vostok.rs |

Проф.др Мирослав Марић, председник Друштва математичара Србије, захвалио је партнерима на подршци коју добијају млади математичари.



Друштво математичара Србије доделило је компанији НИС повељу за дугогодишњу подршку младим математичарима и активностима Друштва. НИС-у је повеља додељена на свечаној академији одржаној у згради Народне скупштине Републике Србије у Београду, поводом обележавања 75 година постојања Друштва математичара Србије. Овом приликом уручене су и медаље победницима Српске математичке олимпијаде.

У име НИС-а повељу је примио Николај Залевски, директор Департмана за дигиталне технологије и иновације.

„Желео бих да се захвалим у име компаније НИС, и у моје лично име, за ову награду и захвалницу коју смо добили данас. Компанија НИС кроз програм „Енергија знања“ већ више од десет година подржава Друштво математичара Србије, а такође и младе таленте и научнике ове државе. Сматрамо да су знање и образовање наша мисија којом доприносимо бољој будућности Србије. Као нафтна компанија, којој су основ природне науке као што су математика, физика и друге, настојимо да развијамо наше таленте и на то гледамо као на дугорочну инвестицију у знање, у иновације, али и у привреду“, рекао је Зaлевски и пожелео такмичарима и њиховим професорима још много успеха и нових победа.

Проф.др Мирослав Марић, председник Друштва математичара Србије, захвалио је партнерима на подршци коју добијају млади математичари.

„Јасно је да све наше активности траже озбиљне материјалне ресурсе, много тога не бисмо могли да остваримо да нема наших верних партнера, државних институција, друштвено одговорних фирми и појединаца који нас свесрдно из године у годину подржавају. Овом приликом желим да вам свима, у име свих чланова друштва, изразим дубоку захвалност јер сте допринели да многа такмичења буду реализована, медаље освојене, а најлепша другарства са летњих и зимских школа буду склопљена на радост свих“, рекао је Марић.

Академик Зоран Кнежевић, председник Српске академије наука и уметности, обратио се присутнима и истакао дугогодишњу сарадњу са Друштвом математичара Србије.
Кнежевић је навео да САНУ и Друштво математичара Србије негују блиске односе, практично од самог оснивања, и изразио уверење да ће Друштво математичара Србије наставити са успесима, док ће у Академији увек имати добронамерног и поузданог партнера.

Компанија НИС у оквиру свог програма „Енергија знања“ од 2013. године подржава Друштво математичара Србије, а кроз сарадњу са Друштвом, НИС подржава и одржавање Српске математичке олимпијаде, као и припреме и учешће наших представника на међународним олимпијадама.

У циљу популаризације природних наука, као и афирмације младих и талентованих математичара, компанија НИС подржава и математичке манифестације и радионице које организује Друштво математичара Србије, као што је недавно одржана манифестација „Мај месец математике“. Поред тога, НИС улаже и у образовну инфраструктуру. Уз подршку компаније је у Maтематичкој гимназији у Београду отворен кабинет за информатику, који се користи за редовну наставу, као и за припреме ученика за међународна такмичења.

Повељу за дугогодишњу успешну сарадњу и подршку активностима Друштва математичара Србије добили су, између осталих, и Министарство просвете Србије, Србска академија наука и уметности, Министарство информисања и телекомуникација Србије, Министарство науке, технолошког развоја и иновација Србије, Математичка гимназија у Београду, Математички факултет Универзитета у Београду, Природно-математички факултет Универзитета у Крагујевцу и други.