Минск и Москва потписали документе о складиштењу руског нуклеарног оружја у Белорусији

25-05-2023 11:47:43 | | Фото: Natalya Talanova/TASS/ vostok.rs |

Министри одбране разговарали су о актуелној војно-политичкој ситуацији и питањима војно-техничке сарадње министарстава одбране две земље



Министри одбране Русије и Белорусије, Сергеј Шојгу и Виктор Крењин, потписали су у четвртак у Минску документе којима се дефинишу процедуре за складиштење руског нуклеарног оружја у специјалном складишту на територији Белорусије, саопштило је Министарство одбране Белорусије.


„Током састанка потписани су документи којима се утврђује поступак држања руског нестратешког нуклеарног наоружања у специјалном складишту на територији Републике Белорусије“, саопштила је прес-служба министарства.

Мере које предузимају Русија и Белорусија „у складу су са свим постојећим међународним правним обавезама“, нагласио је Шојгу.

Министри одбране разговарали су о актуелној војно-политичкој ситуацији и питањима војно-техничке сарадње министарстава одбране две земље.

Руски председник Владимир Путин је 25. марта најавио да ће Москва, на захтев Минска, распоредити своје тактичко нуклеарно оружје у Белорусији, слично ономе што Сједињене Државе већ дуго раде на територији својих савезника. Како је указао руски лидер, у Белорусији ће до 1. јула бити завршена изградња складишта за тактичко нуклеарно оружје.

Москва је Минску већ обезбедила тактичке ракетне системе Искандер који могу да носе нуклеарно оружје и помогла је Минску да поново опреми своје војне авионе за ношење специјализованог оружја. Такође, белоруске ракетне посаде и пилоти су прошли обуку у Русији.


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti