Министарка Беговић посетила Научно-технолошки центар НИС-а

24-05-2023 06:18:24 | | Фото: НИС/ vostok.rs |

Јелена Беговић, министарка науке, технолошког развоја и иновација у Влади Републике Србије, истакла је значај улагања у науку и образовање и навела НИС као добар пример такве праксе.



Министарка науке, технолошког развоја и иновација у Влади Републике Србије, др Јелена Беговић, посетила је данас Научно-технолошки центар (НТЦ) компаније НИС у Новом Саду. Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а и Леонид Стулов, директор Научно-технолошког центра су овом приликом упознали др Беговић са основним правцима делатности НТЦ-a који, између осталог, пружа научно-технолошку подршку у свим фазама истраживања и производње нафте и гаса и спроводи дигитализацију и развој иновација у свим бизнис сегментима компаније.

Др Беговић упозната је и са кључним пројектима Центра, плановима када је реч о развоју IT инфраструктуре и примени нових информационих технологија, као и са инвестицијама НИС-а у образовни систем. Министарка Беговић је обишла и лабораторију за пријем геолошких узорака која послује у оквиру НТЦ-а. Овом приликом др Беговић је упознала и младе стипендисте НИС-а који су по завршетку школовања свој професионални пут почели да граде управо у НТЦ-у.

Јелена Беговић, министарка науке, технолошког развоја и иновација у Влади Републике Србије, истакла је значај улагања у науку и образовање и навела НИС као добар пример такве праксе.


„Данас сам имала прилику да посетим Научно-технолошки центар НИС-а. Сваки пут кад дођем у истраживачко-развојни центар неке компаније, видимо да је то будућност Србије. Ово је још један од примера зашто је наука битна и зашто је битно да улажемо у образовање. Зато што чак и код производа какви су нафтни деривати огроман број људи улаже свој ум и таленат у нешто што ћемо ми једног дана користити. Компанија НИС улаже у људе, и то улаже континуирано. Не само да добију сјајну прилику да се школују и почну да раде овде, већ улажу и даље како би имали прилику да се школују док раде, да иду на докторате и постдокторате. То је једини начин да се компанија развија, да развија своје људе. А то је и начин да се наша држава развија, да имамо што већи број компанија које могу да омогуће паметним људима да раде и да се на тај начин заједнички развијамо“, рекла је Јелена Беговић.


Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а, оценио је да нас само знање води напред.


„Због тога смо у Научно-технолошком центру у последњих неколико година запослили више од 100 младих стручњака. Истовремено смо у модерну опрему и дигитализацију Центра уложили скоро две милијарде динара. За нас наука нису само пројекти и процеси, већ пре свега људи. Поносни смо на наше младе инжењере који својим знањем могу да допринесу реализацији истраживачких процеса на различитим нивоима. Са овим улагањима наставићемо и убудуће. Само на тај начин можемо испунити свој циљ – дугорочни развој НИС-а и јачање експертизе наших запослених, али и целе заједнице“, рекао је Тјурдењев.


НИС годинама стипендира талентоване ученике и студенте у оквиру програма „Енергија знања“ који, између осталог, има за циљ улагање у развој високообразованог кадра за потребе компаније. Као компанија која континуирано улаже у развој образовног система у Србији, НИС интензивно сарађује са бројним домаћим и страним образовним и научним институцијама, док су значајне инвестиције усмерене и на развој НТЦ-а који представља окосницу технолошког и научног развоја НИС-а.



Додатна информација:

Научно-технолошки центар НИС-а (НТЦ) представља научно-истраживачку компанију и ћерку компанију НИС-а. Препознат је као центар за иновације компаније НИС који је усмерен на развој и примену нових научно-технолошких достигнућа, као и увођење иновативних технологија у нафтном, гасном и енергетском сектору. Кључни ресурси НТЦ-а укључују више од 50 година радног искуства као и готово 400 квалификованих и искусних стручњака различитих профила. Тренутно НТЦ располаже са више од 60 најсавременијих софтвера, као и две најмодерније лабораторије са скоро 300 сертификованих метода испитивања, док се у свом раду ослања и на сарадњу са многобројним домаћим и међународним образовним институцијама, међу којима су домаћи универзитети у Београду, Новом Саду и Нишу, као и Универзитет „Heriot-Watt“ са седиштем у Единбургу, Шкотска. Центар остварује и сарадњу са међународним компанијама као што су „Schlumberger“, „Halliburton“, „Paradigm“.