ОТВОРЕН ШЕСНАЕСТИ ФЕСТИВАЛ НАУКЕ, УЗ ПОДРШКУ НИС-А

19-05-2023 02:52:58 | | / vostok.rs |

Улаз бесплатан за све посетиоце

Шеснаести Фестивал науке отворен је 17. маја на Београдском сајму и трајаће до петка, 19. маја. Фестивал се одржава у Хали 4 од 10 до 18 часова, а улаз је бесплатан. Ова научна манифестација се више од десет година одржава уз подршку компаније НИС.

Овогодишњи Фестивал науке посвећен је првенствено неговању емпатије, заједништва и пружању подршке најрањивијим друштвеним групама – деци, као и наставницима и образовном систему. Већина раније најављених програмских целина реализује се у пуном капацитету, са више од 1.300 учесника из 52 научне и образовне институције.

\"\"

Генерални покровитељ, компанија НИС, представља се поставком под називом „Енергија која покреће“. Ова специјално креирана поставка приказује нафтну индустрију као интегрални део новог доба и упознаје посетиоце са неким од најновијих технологија у овој области. Сви заинтересовани на НИС-овом штанду могу да се опробају у тркама дронова који се користе и у нафтној индустрији и да учествују у VR игрицама које ће им донети нова знања у вези са енергијом и током којих могу да провере колико су вешти у савлађивању задатих препрека. Поред тога, посетиоци имају прилику да наточе гориво точилицом специјално креираном за ову прилику и да се такмиче у брзини и тачности точења. Ту су и разни експерименти који их упознају са својствима нафте и бензина, као и бројне занимљиве чињенице из области науке.

\"\"

\"\"

Компанија НИС је више од десет година уз Фестивал науке, како би заједнички допринели популаризацији науке међу младима. НИС у фокус свог друштвено одговорног пословања ставља професионално усавршавање младих, образовање и коришћење савремених технологија и иновација и своје друштвено одговорне активности реализује под слоганом „Будућност на делу“, јер је за компанију улагање у науку и у младе улагање у будућност.

У Експертинејџери зони, млади научници и својеврсни амбасадори науке, представљају своја достигнућа и знања стечена током школских часова и ваннаставних активности кроз низ научних изазова у којима обрађују теме из екологије, географије, физике и хемије. У Зони интерактивних поставки посетиоци имају прилику да се упознају са стотинама занимљивих научних тема. У Малој зони за децу узраста од пет до 11 година, малишани ће кроз радионице и једноставне експерименте улазе у магични свет науке. На Научно-фантастичној бини наступе имају Мајкл Грегори из Француске и наш научни комуникатор Милан Поповић. Фестивал науке, у сарадњи са Мрежом за психолошку подршку, организује и психолошке радионице и предавања за заинтересоване посетиоце.

\"\"