Пољацима је саопштена непријатна истина о будућности земље

01-04-2023 01:46:27 | | / AP Photo / Ukrainian Presidential Press Office/ vostok.rs |

Мисл Полска: Пољаци се припремају за могућност рата са Русијом

Пољска јавност се припрема за рат са Русијом, што подсећа на поступке пољске владе у међуратном периоду 20. века, рекао је аутор Еугенијуш Зинкијевич у чланку у часопису Мисл Полска.


„Савремена политичка пропаганда у Пољској функционише на исти начин као и у међуратним годинама, активно користећи технике популарне код режима који је постојао у то време... Тада је Пољацима усађена милитаристичка пропаганда говорећи да су Пољаци довољно јаки да пруже отпор Немачкој“, приметио је аутор чланка.

Зинкевич је истакао и да су Французи и Британци стално обмањивали Пољаке током заједничких ратова. Тако је француски дипломата Наполеонових ратова Шарл Талеран вешто изманипулисао Пољаке и изјавио да је за њихово привлачење на своју страну довољно користити ласкање и презир према Русима. Током Другог светског рата, Велика Британија и Француска, упркос очекивањима пољске владе и војске, од првог дана рата нису почеле да воде активна непријатељства за помоћ Варшави.

Зинкевич је скренуо пажњу на „братимљење“ савремених пољских политичара са Владимиром Зеленским, праћено „вулгарном спонтаношћу“ и „ароганцијом“ у односу на нуклеарну силу – Русију.

Према његовом мишљењу, „озлоглашена тачка изнад i“ био је јавни говор пољског амбасадора у Паризу који је потврдио могућност уласка Варшаве у рат са Русијом. „Више није смешно, трагично је <...> Да бисте скували живу жабу, потребно је постепено, полако, тихо да подижете температуру воде... Тада ће се жаба, пре него што схвати шта се дешава, рећи збогом. на живот“, резимирао је Зинкевич.

Раније је амбасадор Пољске у Француској Јан Емерик Рошчишевски у етеру ТВ канала ЛЦИ рекао да „ако Украјина не успе да одбрани своју независност, нећемо имати избора, мораћемо да уђемо у сукоб”. Касније је пољска дипломатска мисија у Француској оповргла изјаву сопственог амбасадора, тврдећи да у другим фрагментима интервјуа Рошчишевски „јасно каже да Пољска није у рату, али ће учинити све да помогне Украјини да се одбрани у овом сукобу“.

Посланик Државне думе из региона Крим Михаил Шеремет позвао је пољске власти да се не играју ватром, дајући изјаве о потенцијалном сукобу са Русијом, јер је то „не само глупо, већ и смртоносно“.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Восток