РТ: Олаф, слушај, фали нам ракета - Зеленски

10-02-2023 08:42:18 | | фото: © AFP / Sergei Supinsky / RT/ vostok.rs |


Украјински председник Владимир Зеленски открио је да стално треба да „тера“ немачког канцелара Олафа Шолца да пошаље оружје у Кијев, стално га подсећајући да су испоруке наводно корисне за целу Европу. Он је то открио у подужем интервјуу за "Дер Шпигел" који је објављен у четвртак.

Немачка је прошле године урадила „добар посао“ испоруком противваздушних система "Ирис-Т" и муниције за њих, рекао је Зеленски, иако је изгледа признао да је Кијев активно шпијунирао Берлин.

„Променили смо наш однос и разумевање. Добили смо противваздушне системе `ИРИС-Т`, на чему сам веома захвалан Немачкој. Спасили сте много живота. Рекао сам канцелару: `Олаф, слушај, фали нам ракета. Знам да ви сами више немате, имамо и обавештајну службу. Знам да нам дајете све што имате`“, навео је Зеленски и додао да је Шолц некако успео да натера произвођаче да брже производе муницију за "Ирис-Т".

Надолазеће снабдевање Украјине модерним тенковима такође се показало као „тешко“ питање за Кијев и Берлин, јер Шолц није био вољан да то учини. Зеленски је навео да је морао стално да подсећа Шолца на наводни значај такве подршке и њену наводну вредност за целу Европу.

„Сада смо поново у тешкој фази са овом дебатом о немачким тенковима, она је емотивна и сложена. Морам да га натерам да помогне Украјини и да га стално убеђујем да та помоћ није за нас, већ за европљане“, рекао је Зеленски.

Немачка дуго није била вољна да испоручи модерне тенкове Кијеву, а Шолц је попустио захтевима Кијева 25. јануара и обећао да ће послати 14 тенкова "Леопард 2", као и да ће дозволити другим европским земљама које имају немачке тенкове да извезу у Украјину. Осим тога, Берлин се такође обавезао да ће из својих залиха послати у Украјину око 187 старијих модела тенмкова "Леопард 1".

Москва је у више наврата позивала Запад да престане да „пумпа“ Украјину разним оружјем, наводећи да ће континуирана војна помоћ само продужити непријатељства, а не променити крајњи исход.



Извор:
РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Восток