РТ: Амерички борбени авиони Ф-16 треба да остану у земљи, а не да буду послати у Украјину - Бајден

07-02-2023 10:05:54 | | фото: © RADOSLAW JOZWIAK / AFP / РТ/ vostok.rs |

САД би требало да задрже борбене авионе у земљи, рекао је амерички председник

Амерички борбени авиони Ф-16 треба да остану у земљи, а не да буду послати у Украјину, рекао је амерички председник Џо Бајден. Раније је сигнализирао да Вашингтон не планира да шаље ратне авионе у Кијев усред сукоба са Москвом.

Обраћајући се новинарима у Белој кући, Бајден је замољен да објасни зашто је против испорука Ф-16 за Украјину.

„Зато што би требало да их задржимо овде. То је сасвим друга ситуација“, одговорио је он, не објашњавајући детаље.

Његове примедбе долазе након што су се САД прошлог месеца сложиле да пошаљу 31 тенк М1 "Абрамс" у Украјину, заједно са неким од савезника Вашингтона који су пристали да пошаљу и модерне борбене тенкове. Међутим, отприлике у исто време, Бајден је одбацио идеју о слању авиона Ф-16 у Укрјаину.

Његово одбијање, међутим, не елиминише могућност да би Вашингтон могао да одобри поновни извоз ратних авиона из других земаља. У интервјуу за Фајненшел тајмс прошлог месеца, виши извршни директор компаније "Локид Мартин", која производи Ф-16, рекао је да се „много разговара о трансферу Ф-16 од треће стране“ у Украјину.

У интервјуу у понедељак, пољски министар одбране Мариус Блашчак упитан је да ли ће Варшава испоручити своје авионе Ф-16 Украјини. Он је одговорио: „Имамо их премало, само 48."

Саопштење долази након што је премијер Матеуш Моравјецки рекао да је отворен за испоруке ратних авиона, али само ако је то "одлука целог НАТО-а".

Русија је више пута упозоравала Запад да не испоручује Украјини оружје, наводећи да ће то само продужити сукоб. Прошле недеље, секретар за штампу Кремља Дмитриј Песков рекао је да ће Русија, пошто Кијев добије нове пошиљке оружја, „удвостручити коришћење свог постојећег потенцијала да одговори“.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Восток