Борељ: Морамо да преузмемо ризик да снабдевамо Украјину потребним оружјем

22-01-2023 11:58:49 | | фото: © РИА Новости / Стрингер/ vostok.rs |


Немачка је земља која на много начина не дозвољава ЕУ да донесе одлуку о испоруци тенкова Украјини, рекао је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ у интервјуу за лист "Ел Диарио".


„Ја лично сматрам да у тренутном ратном стању Украјина треба да буде снабдевена тенковима како би могла не само да заустави, већ и да одбије (руску војску). Ово је политичка одлука која још увек није донета, углавном због невољности Немачке. Али ако се то не догоди, рат ће се одужити до следећег пролећа, када ће Русија вероватно покушати да покрене нову офанзиву“, рекао је он.

Истовремено је напоменуо да упркос чињеници да снабдевање офанзивним оружјем може бити веома ризична одлука која може довести до ескалације, земље ЕУ "сада морају да преузму овај ризик".

"Мислим да у овом тренутку морамо да преузмемо овај ризик, морамо да преузмемо ризик да снабдевамо Украјину потребним оружјем. До сада то нисмо радили, али у овој фази рата... Увек је био ризик, и управо због тог ризика нисмо желели да снабдевамо“, рекао је Борељ.



У том контексту, он је навео да је спор око набавке борбених авиона већ решен.

"Уместо тога, земље ЕУ испоручују противваздушно оружје које је показало своју ефикасност у контексту сукоба."

Борељ је такође скренуо пажњу на то да ЕУ помаже Украјини не само у војној сфери.

„Радили смо студију да бисмо утврдили укупан износ помоћи Украјини и сазнали да је то око 50 милијарди евра. То је економска помоћ да земља функционише, економска, финансијска и хуманитарна помоћ, помоћ избеглицама... И такође смо пружили војну помоћ Украјини - 3,5 милијарди из Европског фонда и више од 7,5 милијарди из државних доприноса“, подсетио је он.



Осим тога, Борељ је признао да у светској заједници постоји мишљење да Европа и Запад више времена и новца троше на наоружање него на дипломатију и дијалог. Он, међутим, ову критику сматра неоснованом, пошто Русија "тренутно не жели да преговара".

„Морамо да преговарамо, али за рат је довољно да један од нас жели рат, а за мир је потребно најмање двоје“, додао је он.

Међутим, председник Државне думе Русије Вјачеслав Володин јесаопштиода ће снабдевање Украјине оружјем од стране САД-а и НАТО-а за нападе на Русију резултирати одговором употребом моћнијег оружја.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti