Немачка: Ако Америка одлучи да испоручи тенкове Украјини, то ће Немачкој олакшати задатак

20-01-2023 10:15:59 | | фото: © Фото : U.S. Army / Gertrud Zach/ vostok.rs |


Немачка оклева да одговори на захтеве западних земаља да Украјини испоручи тенкове "Леопард 2" због сопствене историје, рекао је немачки вицеканцелар и министар економије Роберт Хабек.


"Ако Америка одлучи да испоручи тенкове, то ће Немачкој олакшати задатак. Ви познајете нашу историју, и ми из очигледних разлога мало нерадо разматрамо овај тренутак", рекао је политичар.


Према његовом мишљењу, Берлин очигледно не може сам да покрене такав процес, па ће сачекати такве одлуке лидера антируске коалиције Вашингтона.

Јуче су амерички медији објавили да шеф Пентагона Лојд Остин током састанка у бази Рамштајн није успео да наговори новог немачког министра одбране Бориса Писторијуса да пристане на пребацивање немачких тенкова "Леопард 2" у Украјину.

Немачка се до сада уздржавала од испоруке ове војне опреме Кијеву. Последњих дана приметно је појачан притисак на канцелара Олафа Шолца по овом питању. Неколико председника држава ЕУ јавно га је позвало да прихвати ту одлуку.

Касније је политичар изнео сагласност САД за испоруку тенкова "Абрамс" као услов за слање "Леопарда 2". Међутим, Пентагон сматр бесмисленим да одобри слање овог модела тенка кијевском режиму.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti