РТ: САД одобриле још 2,5 милијарди долара војне помоћи Украјини

20-01-2023 07:10:44 | | Оклопно возило Страјкер, фото: © AP / Michael Probst / RT/ |


Влада Сједињених Држава је одобрила још 2,5 милијарди долара војне помоћи Украјини, укључујући десетине хиљаде ракета и граната, као и прву испоруку борбених возила "Страјкер".

Пентагон је најавио нови пакет оружја, што је већ тридесето повлачење из арсенала Министарства одбране САД од избијања сукоба у Украјини прошле године. Поред 90 "Страјкера" и разних других оклопних возила, Вашингтон ће испоручити 95.000 граната калибра 105 милиметара, додатне ракете за вишецевне ракетне системе "Хајмарас", неодређени број пројектила за ПВО систем "Насамс" и осам ПВО система "Авенџер".

У употреби од 2002. године, "Страјкер" са осам точкова може бити опремљен низом главног наоружања у зависности од модела, укључујући митраљез М2, бацач граната МК19 или топ од 30 мм МК44 "Бушмастер". Пентагон није навео коју ће варијанту Кијев добити, само је напоменуо да ће 90 "Страјкера" доћи са 20 ваљака за нагазне мине.

Министарство одбране саопштило је да ће такође послати 59 борбених возила "Бредли", који се додају на 50 већ одобрених раније овог месеца. Званичници су платформу назвали „убица тенкова“, јер долази са противоклопним пројектилима ТОВ, и сугеришу да би могла бити корисна у будућим офанзивама против руских снага. Још 590 ТОВ пројектила укључено је у пакет новог наоружања, чиме је укупан број достигао 2.590.

Иако је Вашингтон одобрио више од 27 милијарди долара директне војне помоћи Кијеву током прошле године, украјински званичници су наставили да траже моћније оружје, као што је главни борбени тенк М1 "Абрамс". Администрација Џоа Бајдена тек треба да пристану на захтев, али неки западни партнери су све спремнији да испоруче слично оружје, а Велика Британија је обећала да ће послати чету тенкова "Челенџер 2" раније ове недеље.

Берлин је такође под притиском да обезбеди сопствене борбене тенкове "Леопард", али је до сада одбијао да то учини, такође забрањујући другим земљама да испоруче возило немачке производње у Украјину.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti