РТ: Русија и Кина смањују зависност од западних инструмената и непоузданих партнера

19-01-2023 07:13:54 | | фото: © Getty Images / alexsl / RT/ vostok.rs |

Москва и Пекинг покушавају да се мање ослањају на западне финансијске инструменте како њихови односи постају јачи, каже руски министар спољних послова

Половина трговинског промета између Русије и Кине одвија се у националним валутама и њихов удео убрзано расте, саопштио је у руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Говорећи на конференцији за новинаре о резултатима активности руске дипломатије у 2022. години, Лавров је навео да без „потеза који би могли да поткопају наше односе и нанесу штету тржишним играчима, Русија и Кина смањују зависност од „западних инструмената и непоузданих партнера“.

Последњих година Русија и њени трговински партнери, укључујући Индију и Кину, појачавају употребу домаћих валута у међусобним обрачунима у настојању да се удаље од америчког долара и евра.

Ове земље су прошле године постигле ниво сарадње без преседана, а Кина је до новембра постала главни трговински партнер Русије упркос ограничењима због коронавируса у тој азијској земљи, објавио је Фајненшел тајмс.

Трговина између две земље порасла је за скоро за трећину у 2022. години на преко 190 милијарди долара, према подацима кинеске царине и могла би достићи циљ од 200 милијарди долара две године пре рока.

Кина је 2022. у Русију извезла робу у вредности од 76,1 милијарду долара, што је повећање од 12,8 одсто у односу на претходну годину, док су испоруке из Русије у Кину порасле за 43,4 одсто на 114,1 милијарду долара. Само у децембру трговински промет између две земље износио је 17,8 милијарди долара, показују подаци.

Економисти очекују даљи раст обима трговине након што је Пекинг укинуо ограничења због коронавируса која су негативно утицала на трговину.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti