Литванија позвала на „ментални карантин“ за руску културу

04-01-2023 12:12:48 | | фото: © РИА Новости / Владимир Вяткин/ vostok.rs |


Министар културе Литваније Симонас Кајрис и бројне јавне личности те земље су се залoжили за „ментални карантин“ за руску културу и њено привремено обустављање док траје сукоб у Украјини.


„Свиђа ми се израз `ментални карантин`, да се на неко време напусте артефакти руске културе“, рекао је Каирис, коментаришући позив министра културе Украјине Александра Ткаченка западним земљама да привремено обуставе излагање дела руске културе у јавном простору.

Такође, Руско драмско позориште у Виљнусу биће преименовано у Виљнуско старо позориште, саопштила је прес-служба литванског министарства културе.

„Указом министра културе Симонаса Кајриса, назив Литванског руског драмског позоришта биће промењен у Виљнуско старо позориште“, наводи се у саопштењу.

Напомиње се да је у мају, по налогу министра културе, формирана радна група, која је министру доставила препоруке о преименовању.

"Питам се да ли је разумно приказивати руске филмове у садашњем контексту? Мислим да није. Не кажем да је бојкот лек за све зло, бојкот треба да буде разуман", рекла је Гражина Арлицкајте, директор филмског фестивала Сканорама.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti