РТ: Цурење расхладне течности на „Сојузу“ би могло покренути спасилачку мисију на МКС-у

23-12-2022 09:12:27 | | фото: © AFP / NASA/ vostok.rs |


Цурење расхладне течности на космичком броду "Сојуз" МС-22 могло би да доведе до тога да Русија пошаље празну капсулу на Међународну космичку станицу (МКС) како би вратила руске и америчке чланове посаде на Земљу, саопштила је руска космичка агенција "Роскосмос".

Сергеј Крикалев, шеф програма за космичке летове у "Роскосмосу", рекао је током видео-конференције да још није донета коначна одлука о том питању.

Стручњаци из руских и америчких космичких агенција „радили су заједно као и увек“ на истрази цурења, које се догодило на "Сојузу" прошле недеље, рекао је Џоел Монталбано, представник Насе при МКС-у.

„Екипе иду напред-назад. Стално размењујемо податке."

Планирано је да летелицу за повратак из орбите користе руски космонаути Дмитриј Петелин и Сергеј Прокопјев, као и Насин Френк Рубио. Троје космонаута се налази на МКС-у од септембра.

Рупа, пречника неколико милиметара, утицала је на цев расхладне течности у Сојузу МС-22, према истрази Роскосмоса и НАСА-е. Течност ослобођена као резултат цурења није контаминирала спољашње површине МКС-а, као што су соларни панели или прозори.

Термичка анализа је у току како би се утврдило да ли је "Сојуз" МС-22 способан да доведе посаду кући „или треба да пошаљемо спасилачку летелицу на станицу“, рекао је Крикалев.

У последњем случају, Сојуз МС-23 би морао да одлети на МКС без посаде по космонауте Петелина, Прокопјева и Рубија, док би се Сојуз МС-22 вратио на Земљу празан, објаснио је он.

Лансирање Сојуза МС-23 планирано је за март 2023. године, али би његово лансирање могло бити померено за фебруар ако ситуација буде захтевала, додао је представник Роскосмоса. Ако се то догоди, будуће мисије ротације посаде на МКС-у би морале бити „прилагођене“, додао је Крикалев.

Тачан разлог за цурење до сада није утврђен, али су обе стране одбациле било какву сугестију да је узрок цурења метеор.

„Оба тима за путању, и у Хјустону и тим за трајекторију у Москви потврдили су да то није од кише метеора“, рекао је Монталбано.

Још није потврђено да ли је рупа у Сојузу МС-22 настала због природних микрометеороида, које је направио човек у орбити или „неке друге врсте квара“, додао је он.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti