РТ: Мађарска одбија да обучава украјинске снаге

06-12-2022 01:20:01 | | фото: © Thomas Coex / AFP / RT/ vostok.rs |

„У неким европским земљама украјински војници се обучавају. Неће у Мађарској“

Мађарска неће ићи у корак са неким другим државама ЕУ и неће пружати никакву обуку украјинским снагама током сукоба са Русијом, саопштио је Тамаш Менчер, државни секретар за билатералне односе. Он је додао да се Будимпешта залаже за дипломатско решење сукоба.

„У неким европским земљама украјински војници се обучавају. Неће у Мађарској“, написао је Менчер на Фејсбуку.

„Ми кажемо `не` томе. Желимо да идемо ка миру, а не рату“, додао је он.

Саопштење је уследило након што је мађарски премијер Виктор Орбан инсистирао на томе да би ЕУ требало да „преиспита” санкције уведене Русији ако блок жели да прође кроз континуирану енергетску кризу. Мађарски званичници су у прошлости више пута говорили да би Брисел требало да се фокусира на постизање дипломатског решења сукоба, а не на војну помоћ Кијеву.

У октобру је ЕУ успоставила мисију војне помоћи Украјини (ЕУМАМ) за обуку 15.000 војника. Жозеп Борељ, највиши дипломата блока, обишао је базу у Пољској прошле недеље. "Рекао сам украјинским војницима: `Покушавамо да вас подржимо колико год можемо, колико год вам је потребно`“, рекао је Борељ новинарима.

Британија је имала одвојене курсеве борбене обуке за украјинске снаге. Учили су их како да рукују западним оружјем, као и урбаном и рововском рату и првој помоћи на бојном пољу, према Министарству одбране Уједињеног Краљевства.

Мађарска се такође успротивила многим западним земљама одбијајући да пошаље оружје Украјини. Министар спољних послова Петер Сијарто рекао је у јулу да сукоб "није рат Мађарске".

Руски званичници су раније саопштили да војна помоћ Украјини само погоршава сукоб. Министар одбране Сергеј Шојгу објаснио је у септембру да је Русија де факто „у рату са колективним Западом и НАТО-ом“, додајући да способност украјинских оружаних снага у великој мери зависи од наоружања које испоручује Запад.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti